Кирил Петков: Трябва да има кабинет с политическа подкрепа

„Трява да имаме кабинет, който да има политическа подкрепа, всичко друго е мираж.“ Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков пред bTV. По думите му днес няма да бъде избран председател на парламента, но с излъчване на работни групи ще може да се работи и през уикенда, след което да се намери решение. С приоритет – „джентълменският вариант“ с председател на ротационен принцип.

„С Демократична България имаме абсолютен синхрон и сходство в това, което правим. Много се радвам, че нашата група заработи като един отбор“, каза Петков.

На въпрос как ще коментира думите на Христо Иванов, които са открито заявяване, че трябва да се работи с ГЕРБ, като такъв диалог е иденствинят начин за излизане от кризата, Кирил Петков заяви: „Трябва да започнем да решаваме реалните проблеми, въпреки че имаме сериозни различия във виждания между политическите партии. Не можем да мислим в традиционните рамки. Трябва да мислим с ясни, малки стъпки напред – за равнопоставеност. И най-важното е приоритетите, които са важни за България, да бъдат извадени напред. Никой не ни е избрал, само за да седим и да се формираме в различни мнозинства. Или решаваме тези въпроси, или ги изпускаме. Аз не мога да си представя как ще изгубим милиарди от ПВУ-то или ще остане м отделени от Румъния за Шенген. Два са законите, които сложихме на масата като част от първите законодателни инициативи, които трябва да се случат – единият е за домашното насилие, а другият е за природата – законопроект, който също не видя бял ден в предишното Народно събрание“, заяви той.

„Дали има председател, или няма председател, не е толкова важно за днешния ден. Важното е дали имаме подход. Очаквам в днешния ден да бъдат излъчени работни групи, ще се работи и през уикенда, без да се избере председател. И се надявам другата седмица, ако имаме приоритети за първите два месеца какво трябва да се направи, ще се избере председател на ротационен принцип. Нищо, че е иновативно, това би звучало логично като първа стъпка напред, когато решенията се изваждат преди вътрешни коалиционни интереси“, коментира Петков предстоящите дебати за избор на председател на парламента.

Помолен да коментира конкретно варианта с Вежди Рашидов, бившият премиер заяви: „На мен ми хареса това предложение от вчера. И преди да разискаме всички други варианти, бих искал да се концентрираме върху него. Решихме да предложим вариант, джентълменско споразумение – на всеки два месеца се прегласува председателят на Народното събрание. И ако успеем, би било победа. Хем да има равнопоставеност и ротация, защото, да – ГЕРБ са първа политическа сила, но реално ние сме почти равни. Поделяне на отговорността с ясна законодателна програма би дало различен поглед, отколкото пак да сме като предишното Народно събрание и накрая да не приемем никакви закони. Ако успеем дори да приемем закона за разследване на главния прокурор и за КПКОНПИ – ние сме стъпка напред от миналото Народно събрание.“

Попитан след показания по-различен тон на старта на 49-ото Народно събрание, готови ли са от политическата му формация на компромиси, Кирил Петков отговори: „Показахме различни стъпки – неизлъчването на наш кандидат за председател, това, че гласувахме „въздържал се“ и че предложихме решение – да нетрадиционно решение, но решение, което задава тона да започнем да вършим законодателните промени, които цяла България чака.

Такива неща като стандартни практики няма в нестандартни времена. Не е нормално да ходим пет пъти на избори. Много неща не са нормални.

Ако всеки спре да мисли какви мнозинства може да формира, а напред се сложат реалните решения на хората… Това е решението. Всъщност затова го правим.“

Петков няколко пъти спомена темата за Шенген: „Най-голямата трагедия би било да ни отделят от Румъния“.

Относно приоритетие заяви: „Много ни е важно в законите за ПВУ, правосъдната реформа – там, където трябва да има съдия – да може да регулира и да има контрол върху главния прокурор, този закон не се случи. Другите закони по ПВУ, които в момента чакат – ние сме изостанали много, часовникът си върви. Шенген – аз наистина като българин би ме било много срам, ако бъдем разделени от Румъния. Това означава, че ние изоставаме дори от най-близката ни съседка. По тази тема има няколко закона, които трябва бързо да бъдат приети. Еврозоната. Важни са две неща – европейският надзор на българските банки и едновременно с това да няма рискове нито в курсовете и лихвените проценти да са по-ниски.“

- реклама -