Кирил Петков: Свободата не идва даром, трябва да я пазим всеки ден (ВИДЕО)

Свободата не идва даром.

Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден. това казва премиерът Кирил Петков във видеообръщение по повод 3 март – националният празник на България.

Ето какво точно е посланието на Петков:

„В многовековната история на България има много примери за духовно величие, героизъм, които ни изпълват с гордост. Има обаче една дата, която за нас българите е синоним на думата свобода. Това е 3-ти март 1878 г.

Преди 144 години българският народ прави решителна крачка към свободата, към възстановяване на държавността, утвърждаване на България като суверенна държава.

Свободата не се добива с еднократен акт. Тя идва дълго мечтана и изстрадана.

Тя е резултатът от продължителен и труден процес, който започва с духовното възраждане и борбата за църковна независимост.

Минава през хайдушките пътеки и нелегалните комитети на Левски. Възкръсва от пепелищата на Априлското въстание.

„Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“, пише Христо Ботев и начертава пътя на саможертва в името на свободата.

Свободата е най-ценното право на човека.

Свикнали сме да я приемаме за даденост, но в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност.

Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден.

Свободата не идва даром.

Тя идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани, със саможертвата на хилядите загинали воини – руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, румънци. На този ден можем само да кажем: Благодарим“

- реклама -