Кирил Петков след призивите за Русия: България е суверенна държава

България е суверенна държава и сме член на НАТО. Вашингтонският договор не предвижда втора ръка страни-членки.

Призоваваме руската федерация да остане в конструктивния диалог за деескалация  на напрежението и да работи за свободна Европа при стриктно спазване на правото, отсече той от парламентарната трибуна. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

От ГЕРБ на свой ред поясниха, че са очаквали нещо по детайлно и поискаха от него становище за действията и на военния министър Стефан Янев за това, че е бил на антинатовски протест. Поискаха да чуят дали са съгласни със свикването на КСНС и оценяват целия геополитически контекст и редицата заплахи, които Русия представлява за целия източен фланг на НАТО. Попитаха и дали кабинета ще осигури 2 % от БВП за отбрана.

С позиция излезе и ДБ. Христо Иванов похвали бързата реакция на Петков, че е дошъл в парламента и е заявил ясна позиция в полза на членството ни в НАТО и на волята ни да развиваме нашата сигурност заедно със страните от НАТО.. Определи позицията ни като силна, а ДБ ще подкрепят усилията на кабинета за принадлежност към НАТО.

От „Възраждане“ пък заявиха, че е недопустимо Вашингтон и Москва може да се разпореждат с нашата национална сигурност и суверенитет.

- реклама -