Кирил Петков

Кирил Петков: Със 7 млн. население, не можем да продаваме евтина работна ръка – Видео

„Със 7 млн. население, не можем да продаваме евтина работна ръка – Китай може, големите страни с огромно бедно население могат“.

Така министър Кирил Петков отговори на въпрос на Flashnews докога България ще привлича инвеститори само заради евтината работна ръка.

Министърът на икономиката отговаря на въпроси на граждани и медии на живо във Facebook.

Конкуренцията за работната ръка е много силна и производителите, които разчитат на квалифицирана работна ръка, трябва да мислят как да увеличат производството, за да могат да задържат работниците.

Начинът за вдигане на заплатите е през конкуренцията и повишаване на стандарта на живот.

Не случайно идват инвеститори от Германия, защото там работните заплати станаха много високи. Но реално това не е проблем, защото там стандарта на живот е по-висок.

Ако това това стане масово, няма да е проблем да се плащат по-високи заплати, смята Кирил Петков.

Ние трябва да работим с умна и високоплатена работна ръка, това е моята мечта, заяви Петков

 Кирил Петков беше категоричен, че, като малка икономика, България само през научните открития и внедряването им на пазара има шанс да стане богата държава. Стимулите за иновации няма да са обезателно парични.

По думите му ще се работи над това да се прилага у нас Харвардският модел, при който финансирането за учените идва частично от бизнеса, но се запазва очакването за научни публикации и високо оценено от студентите преподаване. МИ и МОН ще работят заедно за „екосистема“ за иновативните компании и с участието и на ББР.

Ще бъде създаден и общ борд, в който ще влязат някои от най-изявените в глобален мащаб българи от академичната сфера и който ще насочва средствата за иновации:

„Това се прави в Япония, Корея, Ирландия – когато си събереш най-добрите хора от целия свят и им дадеш достатъчна тежест за вземане на решения, няма такова значение кой е министър“.

„Много е важна връзката между пазара и изобретенията. Ако сме само на изобретения много пари ще се дават, но няма да виждат бял свят, тъй като учените работят без ясна посока или без да има връзка с българската икономика. Ако няма изобретения, няма как бизнесът да прави иновации – ако се състезаваме на ниска цена, влизаме в състезание с бедните, не трябва да мислим как да са ни по-работните заплати и разходи“, категоричен беше икономическият министър.

 

България има потенциала да привлече големи инвеститори, но за тази цел са необходими действия в няколко посоки – предприятията да са близо до потенциалните си пазари и до потенциалните си местни партньори и доставчици, но и чуждите компании да са спокойни, че тук няма да бъдат обект на корупционен натиск и няма да се сблъскат със съдебна система, която действа пристрастно.

Какво привлича инвеститорите и какво ги гони

„На всеки бизнес най-големият му страх е дали ще може да си продава продукцията. Трябва да мислим и за клиентите, и за доставчиците на бизнеса, който искаме да привлечем. Ако нямахме алуминиевите рамки, които се произвеждат в България, ако нямахме кабелите от „Язаки“, ако ги нямаше „Бош“ в София, който прави всичкия софтуер, eGO никога нямаше да дойде в България – трябва следим нормалната бизнес логика на тези инвеститори“, обясни Петков.

Обратната страна на медала е какво може да изгони инвеститорите:

„Един от големите страхове е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или трябва някакви хора да бъдат наети. Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някого и местните съдилища не дадат най-честния отговор на някой спор“. Затова и Петков беше категоричен: „България вече свърши с темата „Корупция“, оттук нататък имаме 0 корупция в България“. Според него – парадоксално, санкциите по „Магнитски“ за бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски и ред други лица са предизвикали позитивна реакция от инвеститорите: „И германците, много от европейските държави казаха: „Ха, това, че се случи с „Магнитски“ може би е точката на преобръщане на този модел. Ние знаехме, че имате огромна корупция, просто не знаехме дали ще тръгнете в друга посока. Икономическите показатели на България са перфектни, но, докато имаше тази корупция и този риск, ние не смеехме да влезем“.

Министърът обвърза ситуацията с проблемите в прокуратурата:

„Подкрепям министър Янаки Стоилов (който внесе искане за отстраняване на главния прокурор). Абсурдно е при това, което изнасяме, прокуратурата само да гледа. Имаме голям проблем в прокуратурата и съдебната система трябва да заработи“.

Министерството на икономиката подготвя сигнал до прокуратурата за проекта „правителствен комплекс в София тех парк“.

Министърът заяви, че на този проект трябва да бъде сложен край. От мен каквото зависи, ще го спра на момента, само да видим щетите за държавата да са минимални, за да не плаща данъкоплатецът за поредната глупост, допълни Петков. Големият въпрос е каква част от сумата можем да си върнем обратно на държавата, аз бих се радвал целият аванс да се върне, фирмата вероятно ще каже, че трябва някаква част от средства за проектиране да й се платят, въпросът е да видим колко ще минимизираме щетите по този проект, каза министърът.

Не мога да открия смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат в момент, когато имаме толкова приоритети за нашите финанси и те да са в ползва на икономиката и в социална полза; защо ние да изберем да сложим 190 млн. лв. в един небостъргач в София тех парк, това ми се струва безумна идея, коментира министърът.

Петков обяви, че Държавната петролна компания трябва да бъде закрита.

Тя не успява да се се справи със задачата си да управлява Държавния резерв, през който изтичат пари. Според Петков, в Резерва трябва да се назначи цялостна ревизия:

„Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин. Изтичат според мен едни пари. Бих я затворил петролната компания, от една страна. От друга страна, бих направил цялостна ревизия на дейността на Държавния резерв, така че да го отворим на много по-конкурентен принцип – много повече участници да могат да участват; да направим много по-честни търгове за много по-малко количество и програма за обновяване на това гориво“.

Министърът заяви още, че държавата трябва да излезе от Първа инвестиционна банка, но постепенно и по начин, по който да не загуби пари.

- реклама -