Кирил Петков, среща, Румен Радев, работодали, пари, компенсации

Кирил Петков: Само в краен случай трябва да се увеличават цените за бита, трябва анализ

Темата енергетика и ценовата криза у нас бяха тема на изказването на премиера Кирил Петков в началото на днешното редовно заседание на Министерския съвет. Той отново настоя за анализ на ситуацията.

„Това, което се случи вчера и днес ще се допотвърди  – за замразяването на цените, за мен е много важен знак, че оттук нататък преди да има сериозен анализ в енергийната система и в системата на Топлофикация. Не може просто да даваме допълнителните разходи към крайните потребители. Това ще стане само когато сме видели че всичко, което е възможно, е направено и тогава да вървим към увеличаване на цените“, каза Кирил Петков.

По отношение на бедствията в Югозападна България, той заяви, че днес се очакват докладите на областните управители. Но средства за възстановяване ще бъдат отпуснати едва след като те се анализират:

„Два приоритета – да помогнем максимално бързо да има достъп до населените места и да има снабдяване с вода и ток. На второ място  – да сме сигурни, че средствата ще бъдат проверени като разходна част и ще са в координация с министерствата. Ще бъде прекратена практиката за бързо даване на едни пари без да бъде направен анализ“, поясни Петков.

Той допълни, че утре ще пътува до Брюксел заедно с двама министри – на външните работи и на финансите, за да се срещне с част от европейските лидери. Това се случи след недоволство, че не Кирил Петков, а президентът Румен Радев ще представлява България на срещата на високо ниво.

Петкова завърши изказването си преди началото на заседанието с поздрав:

„ЮНЕСКО призна пеенето от селата Долен и Сатовча като нематериално културно наследство“, изтъкна министър-председателят.

- реклама -