Кирил Петков разговаря със Зеленски (обновена)

Премиерът Кирил Петков разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. За това съобщиха и двамата в профилите си в Twitter. Според твърденията им те са обсъждали корабоплаването и сигурността в Черно море, предава dariknews.bg. Това става ден, след като у нас, след близо 2 месеца принудителен плен в морето край Мариупол, се завърнаха моряците от кораба „Царевна“.

Корабът „Царевна“ е бил поразен, моряците се прибраха в България

„Изразих солидарността и подкрепата си за Украйна, за преговорите за присъединяване към ЕС и препотвърдих важността на санкциите срещу Русия“, заяви Петков.
„Благодарих за подкрепата за Украйна, по-конкретно за присъединяването ни към ЕС, както и за категоричната позиция по отношение на санкциите срещу Русия“. Това каза в своя туит Зеленски. Към момента не е ясно дали двамата са обсъждали исканата от Украйна военна помощ. Предложение да предоставим такава беше вкарано в НС от „Демократична България“, но БСП са категорично против предоставянето на помощта. От ИТН пък предупредиха, че темата може да доведе до сериозно разцепление на управляващата коалиция.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба пристигна снощи в София

и днес ще се срещне с премиера Кирил Петков и с други членове на правителството.

„Посещението на г-н Кулеба е възможност да се търси помощ от страна на България за евентуални бъдещи военни доставки“. Това каза пред БНР Иван Анчев, дипломат и специалист по национална сигурност.

България е една от двете страни членки на ЕС, които не предоставят военна помощ за Киев. Независимо че българското правителство одобри изпращането на няколко хиляди каски и бронежилетки за защита на мирното население.

„Посещението на г-н Кулеба е в тази насока. Имаме какво да дадем на Украйна“, заяви Анчев.

Според него визитата на украинския външен министър не е протоколно посещение за благодарност за българското отношение към украинските бежанци. На такова посещение не му е сега времето, изтъкна Анчев.

По думите му страната ни е в „нелицеприятна група“ заедно с Унгария. „Не мисля, че ще има пробив в това отношение, защото в коалицията има много разнопосочни, разностранни интереси. Много от тях са подвластни на теснопартийни причини, също така подвластни и на интересите на една друга държава, замесена в конфликта – интереси на Русия“, коментира Иван Анчев, който изрази скептицизъм.

Твърдата позиция на Корнелия Нинова формира и бездействието на държавата, а партньорите не биха допуснали разпадане на коалицията, посочи дипломатът.

- реклама -