Петков в Бородянка: Пълен ужас, мирни граждани стават мишени (Видео+Обновява се)

Петков в Бородянка: Пълен ужас, мирни граждани стават мишени.

„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени.

Не е човешко да останем несъпричастни

към такава трагедия“. Това заяви премиерът Кирил Петков при пристигането си в украинския град Бородянка.

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял – ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков.

„Това просто е необяснимо.

Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти… Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел?

В този град няма нито една военна база,

нямало е абсолютно нищо, освен мирно население“, коментира още премиерът.

Той още веднъж подчерта, че категоричната позиция на „Продължаваме Промяната“ е, че България трябва да окаже военна помощ на Украйна.

„Не можем да бъдем безучастни.

Не може да кажем, че това е украински проблем, някакви хора умират, но това не ни интересува. Вчера ясно заявихме, че следващата седмица в парламента ще гласуваме за военната подкрепа. Ще продължим и хуманитарната. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в НС с тази позиция“, каза още премиерът. Той още веднъж подчерта, че категоричната позиция на „Продължаваме Промяната“ е, че България трябва да окаже военна помощ на Украйна.

„Не можем да бъдем безучастни. Не може да кажем, че това е украински проблем,

някакви хора умират, но това

не ни интересува. Вчера ясно заявихме, че следващата седмица в парламента ще гласуваме за военната подкрепа. Ще продължим и хуманитарната. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в НС с тази позиция“, каза още премиерът.

„Риториката, която чуваме от

няколко месеца, е „Не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир по-бързо”. Ако това е цената на мира, ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС? Това е позиция, която никой не може да заеме, ако има уважение към нормалния свят. Това не е война между две държави, биещи се за нещо. Имаме държава, към която летят ракети и се взривяват жилищни сгради. Това не е просто битка на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим”, допълни Петков. Той коментира и решението на Русия за спирането на

доставките на газ за България и Полша.

„Това не ни изненада, бяхме готови със стратегия още през февруари. Имахме алтернативни източници и осигурени количества в Чирен. Това, което Русия се опита да направи едностранно, се оказа недобре планирана стратегия”, категоричен е той. Кирил Петков допълни, че България няма да плаща в рубли, нито през трети страни, които не са включени в договора.

Премиерът коментира и ролята на руските дипломати в така създалата се кризисна ситуация с газа.

„Какво направиха 114-имата руски дипломати у нас, за да укрепят нашите двустранни отношения и да предпазят договора от такова едностранно използване? Чудя се тези хора какво правят в България. Предлагам много добре да се огледат кои са”, заяви Петков.

Той коментира и изказването

на президента Румен Радев в сряда, при което държавният глава се обяви твърдо против изпращането на оръжия в Украйна.

„Това беше донякъде неразбиране на ситуацията. Позорната част е, че позицията, която представи, е, че оставяме Русия, нищо не правим, за да свърши конфликтът по-бързо. Това, което ще обясня на Зеленски, е, че се надявам българският парламент да вземе решение за военно-техническа помощ на Украйна”, каза още Петков.

Малко по-късно делегацията посети и едно от гробищата в Буча.

„Намираме се на място, където са погребани 97 души. При повечето от тях има следи от куршуми. За съжаление е имало жени и деца. Намираме се в квартал, който много прилича на софийски квартал с хубави къщи. Невероятно е да видим как един нормален град, с едно нормално население може след няколко дни война да има погребани 97 души зад една църква, която също е обстреляна”, заяви Петков.

„Благодарен съм на моите коалиционни партньори, които са с нас и с моя екип. Едно е, когато говорим от сутрин до вечер по новините и да се изказваме в парламента, друго е когато сме стъпили на мястото, където тези ужасяващи актове на агресия са се случили. Усещате човешката трагедия на мястото, на което се е случила.

Идеята в този момент да кажем, че това

е украински проблем и че не ни интересува, според мен изчерпва всякакво съдържание”, добави той.

„Не може в Европа това да бъде допуснато. България е част от демократичния свят и ние трябва да кажем в един глас, че това е недопустимо”, категоричен бе премиерът.

„Пътувахме нормално,

всичко беше наред, не е имало смущаващи ситуации. Гледките обаче са потресаващи“. Това заяви от град Бородянка началникът на кабинета „Петков“ Лена Бориславова, част от българската делегация, която е на посещение в Украйна.

В делегацията влизат

министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Драгомир Заков и депутати от „Продължаваме Промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. От БСП отказаха да изпратят свой представител. Целта на визитата е партньорите във властта да изяснят въпроса дали България ще предостави военна помощ на Украйна.

По-рано българската делегация,

водена от премиера Кирил Петков, пристигна на централната гара в Киев. Те бяха посрещнати от заместник министър-председателя на Украйна Олга Стефанишина.

След като Кирил Петков пристигна на централната гара в Киев, той ще се отправи към град Бородянка, където разрушенията са големи.

 

Той се намира в северозападните покрайнини на Киев. Преди делегацията ни да стигне в Киев, бе в Полша.

След Бородянка Кирил Петков

ще се отправи към градовете Ирпин и Буча. Там ще се срещне с местите власти и ще види какви са разрушенията след руските военни действия. Очаква се премиерът да се срещне и с президента на Украйна Володимир Зеленски. Все още не е ясно кога и къде точно ще бъде тя.

 

Очаквайте подробности!

- реклама -
error: Съдържанието е защитено