Кирил Петков поиска главите на Гешев и Цацаров, но харесвал Рашков

„Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери. Идеята е да направим нов процес на дискусия. Вярваме, че имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми, включително и с „Има такъв народ”, заяви в „Здравей, България” по NOVA съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Той посочи, че има две червени линии, които водещата след последните избори политическа партия няма да пристъпи в преговорите. Това са реформа на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и смяна на главния прокурор Иван Гешев.

Петков обясни, че желанието на „Продължаваме промяната” е да се направят работни групи, които да съберат всички партии, в бъдещата управляваща коалиция.

„Да започнем да говорим по тези политики с експертите на всяка от силите”, каза Петков и посочи, че вече се е чул с част от политическите лидери.

„С Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави. На Слави му се обадих аз, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа”, поясни Петков.

„Оптимистичното е, че имаме едно голямо мнозинство на хора, които искат промяна този път. Явно започваме да виждаме, че допирните точки са повече, отколкото разделителните”.

„Най-важното тук е да не влезем в лидерски дискусии – моят човек, твоят човек. Трябва да направим „А” отбора на България”, смята Петков. По думите му България не е толкова сложна структура и промяната ще е сложна, но е възможна да се направи.

„Няма да влезем в преговорите с нито една червена линия на база на хора. Ние ще спазим обещанията си и ще предложим Асен Василев за финансов министър и аз за премиер. Ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има по-добро CV от Асен Василев или по-добър начин за управление, то ние ще го приемем. Тук не влизаме с цел за кариерно развитие на никой”, подчерта Петков.

„Аз лично харесвам много Бойко Рашков, но не искам да се чувства никой от коалиционните партньори, че е заставен през медиите. Искаме да дадем право на всеки един от коалиционните партньори да се изкаже, преди да започнем да хвърляме имена”, коментира Петков поста на евентуалния бъдещ вътрешен министър.

„Вярвам, че не трябва да има крадец в България, който използва неправомерно публични средства и да се чувства безнаказан. Всеки, който е използвал обществени средства за лични цели трябва да понесе отговорност”, категоричен е Петков.

„Едната червена линия е, че трябва да се смени главният прокурор. Искам това да стане. Искам главният прокурор да бъде сменен”.

„Второто е КПКОНПИ наистина да заработи и да сменим г-н Цацаров. Законът за КПКОНПИ е един от първите, които ще променим”, посочи Петков. „Искаме една институция, която защитава наистина публичния интерес и никой крадец да не се чувства защитен”.

„За всички други теми сме готови да бъдем много диалогични. Но за компрометиране на една работеща прокуратура – не. Има неща, които ако не ги направим, няма смисъл да сме във властта”, каза Петков.

„Ние сме държавни служители. Тук по-важна е думичката служители. Ние оттук нататък нямаме право да говорим за себе си, нито дори за политическите си партии”.

„Аз наистина вярвам, че ще стигнем до коалиционно споразумение”, заяви Петков.

„По македонския въпрос най-важното нещо е да направим правилните работни групи за преговори с македонската страна. Нищо не става в този живот с лозунги, става с работа”, поясни Петков.

Той коментира и мерките срещу пандемията от COVID-19, като посочи, че към момента те са достатъчни.

„Засега не мисля, че трябва да сменяме нищо по тази тема”.

Що се отнася до последните търгове за продажба на държавни облигации, Кирил Петков обясни, че „дълговете, които се теглят в момента са заложени още в бюджета на г-н Ананиев” от правителството на Бойко Борисов, когато е планиран дефицитът в хазната за тази година.

Източник: NOVА

- реклама -