Кирил Петков подкрепи отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков защити решението на икономическата комисия в НС за отпадането на забраната за внос на украинско зърно.

Пред журналисти в Народното събрание Петков обясни, че водещ принцип за гласуваното предложение е защитата на потребителите и овладяване на инфлацията:

„Слагаме на кантара цената на храните срещу интересите на един сектор, който обаче продължава да бъде много подпомаган. Много по-важно за нас в момента е инфлацията на храните за всички 7 милиона българи“.

Петков обясни, че темата за отпадането на забраната за внос на украинско зърно е обсъждана на оперативно заседание в Министерски съвет. Петков призна, че има разнобой с позицията на ресорния министър. Според Петков обаче нямат основание опасенията, че цената на зърното ще се срине след отпадането на забраната:

„Аз лично говорих и тази сутрин с министъра на земеделието. Той има неговите аргументи за зърнения сектор, но аз гледам от икономическа гледна точка, че разликата между цените на европейския пазар и българския пазар не може да бъде по-голяма от разликите на транспортните разходи. То това е икономически принцип“.

По отношение на темповете по промяна на Конституцията Петков обясни:

„Да мине Венецианската комисия, което би трябвало да е в началото на октомври и след това Конституцията, която сме внесли, може да мине на първо четене“.

- реклама -