Кирил Петков, ББР

Кирил Петков: По 60 хил. лева заплати са взимали управителите на ББР

Новият Надзорен съвет на Българската банка за развитие е вписан в Търговския регистър.

От днес тази банка ще работи само за малките и средни предприятия със заеми под 5 милиона лева. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков.

Петков анонсира и нова подкрепа за малките предприятия с оборот над 500 хил. лева. Още над 106 млн. лева ще бъдат предоставени на такива предприятия, посочи министърът и добави, че така общата сума става 184 млн. лева Одобрени са 3694 предприятия.

Вече има и първи „открития“ от новия Надзор на ББР, каза още Петков. Той информира за огромни суми, получавани от старото ръководство на банката под формата на заплати и бонуси.

Имало е месеци, в които част от компенсациите и заплатите на управители в ББР са стигали до 60 хиляди лева, заяви Кирил Петков.

По думите му ще има промени, така че подобни заплати в ББР вече да не се дават. Той обясни, че промените в надзора са станали възможни след заплахата му, че министерството ще заведе съдебен иск срещу старите надзорници. „Въобще не целя да се занимаваме с глупости и да хабим средствата на данъкоплатеца с такива искове, но, ако бяха обжалвали трети път, нямаше да имам избор“, коментира Петков. Той обяви, че ще има допълнителна подкрепа за малките предприятия с над 500 000 лв. оборот. Целият бюджет за директна грантова помощ ще е общо над 182 млн. лв.

- реклама -