Кирил Петков: Отзоваваме посланика си от Русия (Видео + Обновена)

България отзовава своя посланник от Русия за конслутации. Това обяви на извънреден брифинг в Брюксел  премиерът Кирил Петков, който допълни, че очаква ответната страна да постъпи по същия начин.

България ще призове посланика си

в Русия за консултации като отговор на острите и недипломатични изявления на руския посланик Елеонора Митрофанова, обяви премиерът Кирил Петков преди срещата на върха в Брюксел.

„Когато една държава извика обратно посланика си за консултации, би следвало другата страна да направи същото“, подчерта Петков. Вчера н.пр. Елеонора Митрофанова обяви в официална позиция, че е „неприемливо по

никакъв начин чиновници на тази

или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития“.

„Оценявам реакцията на Митрофанова като

недипломатична, остра и груба.

Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации. Всички дипломати знаят какво означава това. Би следвало Русия също да извика своя посланик у нас“, заяви Петков преди срещата на евролидерите в Европейския съвет по повод изказване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

„Няма български гражданин,

който да се радва чужд дипломат

да обижда българското правителство. Цялото правителство осъжда това, независимо кой е този дипломат. Подобно поведение е абсолютно недопустимо“, допълни Петков.

„България се променя, всички институции работят. Времето работи в посока на изчистване на корупцията в България“, допълни премиерът. Той бе попитан и дали очаква вот на недоверие в парламента.

„Сигурен съм, че различни опозиционни групи могат да се упражняват по темата, но не мисля, че поводът ще е точно този.

Нашата коалиция стои здраво

и посоката, в която вървим, е правилната. България се променя, институциите работят. Всички хора, които са се обогатявали с корупция, трябва в момента много да се страхуват от нас, защото за тяхно съжаления, сигналите за корупционни практики започнаха да валят, особено свързани с еврофондове. Времето работи в посока на изчистване на корупцията в България“, каза още Петков.

България има ясна, откровена и силна

позиция за войната в Украйна. Правим всичко възможно, за да подкрепим Украйна извън военна помощ, отбеляза той.

Над 150 военослужещи от Англия

ще се присъединят към българската бойна група. В момента говорим и с Италия. В тази кординация показваме една отвореност, една сила, заяви той. От министър Заков разбрах, че нашите военослужещи приветстват това да могат да тренират с техните колеги, които са едни от най-добрите в света.

Европейските лидери се събират

на среща в Европейския съвет. Те ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, както и темите за сигурността и отбраната, енергетиката. Лидерите ще обсъдят и варианти за подпомогне на Украйна.

Българската делегация е водена от премиера Кирил Петков. България ще предложи общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата. В срещата ще участва

и американският държавен глава Джо Байдън.

Очаква се основна тема да бъде и решението на Русия държавите, обявени за „неприятелски“, да плащат за доставките на природен газ в рубли. Редица страни вече реагирха. Германия например заяви, че това противоречи на склчените договори.

Посланик Митрофанова: Идва енергийна катастрофа, след която ще споменават днешната ценова криза като празник

Доброволният отказ от руските доставки на нефт и газ, готвен от европейските политици ще доведе до енергийна катастрофа.

След нея ще споменават днешната

ценова криза като празник. Това заяви в редовния си брифинг посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова. Той бе публикуван във видеоформат в официалната страница на посолството във Фейсбук.

„Един обикновен европеец още дълго

ще усеща разрушителни последици от тази глупост. Ще му стане все по-трудно да пазарува, да зарежда колата и да плати по сметките“, предупреждава посланичката. Тя категорично отхвърля всякакви теории, че Москва цели отприщване на „газова война“.


„Русия доставяше и продължава да доставя енергийни ресурси според контрактите в пълен обем. С оглед на безотговорната финансова политика на страните, сделките с руското „синьо гориво“ сега ще се извършват в рубли.

Новият ред на разплащанията се отнася

до страните, влизащи в списъка на неприятелските за Русия държави, включително до България“, подчерта още Митрофанова. Посланичката отделя и специално внимание върху поредното изгонване на руски дипломати от българското правителство.

„Броят на колегите ни,

обявени за „персона нон грата“,

неприятно изумява с мащаба си. Тази поредната агресивна стъпка я разглеждаме не иначе като ясно обозначеното намерение на официална София да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения. Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответна оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция“, посочва още представителката на Москва в София. Митрофанова говори и за войната в Украйна, а действията в Мариупол

окачествява като „освобождаване на града“.

„Спецоперацията се провежда с успех, в строго съответствие с предварително утвърдените планове. Нелесно върви освобождението на Мариупол. Националистическият батальон „Азов“, който се разположи тук, не дава възможност на желаещи да напуснат града по хуманитарни коридори, разстрелва тези, които се опитват да се измъкнат самостоятелно. Главорезите фактически се скриват зад хората като зад „жив щит“, гласят още думите на Елеонора Митрофанова.

Източници: Дарикнюз, Новини.бг, БТА

- реклама -