Кирил Петков, ББР, кредити

Кирил Петков: Няма никакво съмнение в датата на отказ от канадското ми гражданство – тя е 21 април тази година

Няма никакво съмнение в датата на отказ от канадското ми гражданство – тя е 21 април тази година.

Това каза при посещението си в бившата военна авиобаза в Равнец служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Това бе първият момент, когато имаше потенциал да бъда поканен като министър. Освен това, имам документация, че тази апликация е изпратена на 21 април. Имам имейли, потвърждаващи това, от канадските власти, добави министърът. Той посочи, че датата, която се е тиражирала, – 19 август, за него е неразбираема.

Защото на 20 август ми се обадиха от емиграционните служби в Канада, за да ми кажат, че цялата процедура е завършена и всички документи са изпратени към посолството на Канада в Румъния, обясни министърът. Той каза, че по-целево е да се обсъждат бъдещи инвестиционни проекти в Равнец, отколкото да се занимава с тази тема.

Министър Кирил Петков бе придружаван от зам.-министъра на икономиката Ирена Младенова.

Те, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, посетиха бившето военно летище в Равнец. Там кметът Николов представи на място намеренията на общината за развитието зоната като индустриален парк.

Той информира, че е подготвена процедура, с която общината да кандидатства в Министерството на икономиката за лицензиране за индустриална зона по смисъла на закона.

Преценихме, че е по-добре оператор на тази зона да бъде Индустриален и логистичен парк – Бургас, където Министерството на икономиката притежава 70 процента, а 30 на сто – община Бургас. Второто предложение е цялата тази зона да се поеме и менажира от „Икономическа зона Тракия“. Трябва да преценим кой от вариантите да продължи, заяви Николов.

Министър Петков посочи, че най-важното за бъдещето на зоната е връзката с автомагистрала „Тракия“.

Много се надявам Планът за възстановяване да бъде приет.

Ние търсим точно такива инициативи на общини, които са малко по-агресивни в привличането на инвеститори. Доколкото съм запознат, на терена край Равнец само за инфраструктура са нужни 24 милиона лева. Ще е най-добре да се осигурят чрез Европейската инвестиционна банка. Така Бургас ще може да кандидатства по Плана за възстановяване, каза Кирил Петков.


Източник: БТА

- реклама -