Кирил Петков и Атанас Русев в спор за Пашата (Обновена)

Защитна теза, в която намеси Румен Николов-Пашата, лансира през Фейсбук съпредседателят на ПП Кирил Петков в опит

да се оправдае за обвиненията, че е станал министър чрез фалшификация.

През уикенда представляващият  сдружението „За защитим Корал“ Атанас Русев и журналистът Асен Йорданов го обвиниха за аферата. Двамата бяха по-рано днес и в сутрешния блок на bTV. В интервюто си там те обявиха, че Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали подписи и документи, за да може Петков да напусне УС на сдружението. Но в същото време да си подсигури, че на негово място ще бъде вписан избран от него представител. Напускането на бордовете на фирми и неправителствени организации е изрично изискване, когато се заема публична длъжност. В графата влизат министри и депутати.
По думите на Русев, членовете на сдружението разбрали съвсем случайно, че са се сдобили с нов колега. На мястото на Кирил Петков.
В отговор на обвиненията Кирил Петков пусна пост във Фейсбук:

„Смут в дълбоката държава“

„Познавах Атанас Русев като кайтист и активист на каузата за плаж Корал. За пръв път разбрах, че Атанас Русев има и друго лице през 2022. През февруари 2022, тогава като премиер, подадох списък от 19 лица на Иван Гешев – в този момент главен прокурор. В списъка е и Румен Николов – Пашата. Една от водещите фигури на СИК, приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов.
В същия ден, в който списъкът е подаден на прокуратурата от мен и Лена Бориславова, същият този Атанас Русев, който

тази сутрин така артистично се възмущаваше от „неправдите“,

ми звъни ядосан и ми казва, че не е трябвало да слагам Пашата в моя списък.
Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал премиер точно за да променя дълбоката държава. И че хора като Пашата трябва за бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона.
След това се обади на баща ми, който познава също от Корал и

му крещя защо съм сложил Пашата в списъка от 19 потенциални престъпника

на дълбоката държава. В онзи момент баща ми не е сам, има още един човек с него, който става свидел на този разговор и може да го потвърди.
И сега питам – кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи?
Кой го активира в този добре готвен по предварителен сценарий скандал точно в този момент?“, написа Петков.

Думите му веднага предизвикаха реакция от страна на Русев,

който ги нарече  „изтъркани опорки, дето ги спускаш, за да си изчистиш всички измами, с които влезе в политиката“. Председателят на сдружението твърди, че това са лъжи и каза, че ще заведе дело за клевета срещу Петков.

„Ние реагираме по закон, защото всяко бездействия от страна на сдружението и лично от моя страна би означавало съучастие към това престъпление, което не може да допуснем. Потърпевши са не само Корал, но и цялото общество, което ти имаш претенции да управляваш. Докога ще продължаваш така да лъжеш и да мажеш? Такива хора като теб трябва да бъдат не само извън политиката, но и извън обществения живот. Ти излъга и предаде надеждите на цял един народ. Знаеш каква е съдбата на предателите по справедливост“, написа още Атанас Русев във фейсбук профила си.

- реклама -