Кирил Петков

Кирил Петков: Мярката 60/40 не трябва да се променя

Мярката 60/40 трябва да бъде приета във вида, в който е предложена от служебното правителство с актуализацията на бюджета. Причината е, че всяка промяна може до доведе до забавяне на парите за бизнеса, защото трябва да има ново съгласуване с Европейската комисия. Това предупреди икономическият министър Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет.

Относно скандала с вписването на промени в Съвета на директорите на ДКК без конкурс Петков обясни, че са намерени огромен брой незаконни действия в ДКК. Утре заедно с регионалният министър пък ще направят нови разкрития за нередности в него. „Намерихме огромен брой незаконни действия. Всички тези процедури – без търг и конкурс, които са текли, за нас са недопустими! В момента тече конкурс, за да бъдат назначени хора в Управителния съвет“, обясни Петков.

Според него е недопустимо хората, които са участвали в тези решения, да продължат своята дейност. Обясни, че е назначил временно изпълняващ екип на борда на ДКК. „Моите назначения са напълно законни като принципал“, уточни Кирил Петков.

И отново повтори, че докато е министър няма да се разсейва с политически теми, защото има работа за вършене. Отказа да коментира и дали би приел да остане служебен министър, ако получи покана от президента.

Служебният кабинет пък е приел и стратегията „Общини без корупция“. Идеята е, че чуждестранните инвеститори виждат корупцията като най-голям риск, а стратегията ще им помогне, обясни Петков. Бургас, Русе, Видин и Благоевград вече са поискали да бъдат сертифицирани.

- реклама -