Сн: кадър bTV

Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март, трябва време за анализи

„Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви“, заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

По думите му КЕВР не трябва да дава крайните цени, а да има регулаторна функция. Той очаква, че в новия състав ще влязат 40 одитора.

Петков заяви, че вече се обсъжда модел за подпомагане на бизнеса но той трябва да бъде в рамки:

„Ако бизнеса има договор за по-ниски цени, той да не бъде субсидиран, ако е между такъв под на цените и някакъв таван, да има дотация към тези бизнеси. Очаква се утре да бъде уточнено, това ще е процент от цената на тока. И накрая се слага таван, така че да се сложи таван на общия харч от бюджета. Така би трябвало да дотираме точно фирмите, които имат най-много нужда.“, обясни министър-председателят.

На въпрос дали ще се пише нов План за възстановяване, след като сегашният беше върнат с много забележки от ЕК, той заяви, че това не се налага. По думите му в Брюксел е представил плановете за реформа в съдебната система и преструктурирането в КПКОМПИ. Петков обясни, че идеята е на корупционната агенция да се даде възможност за друг вид разследване, както и да може да обжалва решения на прокуратурата.

По темата с Ковид премиерът заяви, че темпът на ваксинация у нас е много бавен и едва 26% са имунизирани. Той заяви, че предвижда следващата седмица да си сложи бустерна доза и да покани експерт, с когото да направят дебат защо е важно ваксинирането. По думите на Петков цялото му семейство е ваксинирано.

Той обясни за зелените сертификати за администрацията, като заяви, че такъв може да се вземе и след тестване, не само след ваксинация. По думите му щом децата в училище го правят, няма нищо лошо това да става и на административно ниво.

По темата с РС Македония той заяви, че планира да се създадт групи, които да нагрдят работата досега. Планира се техните срещи да са всеки месец.  

 

- реклама -