Кирил Петков: Интерконекторът с Гърция вече има АКТ 14, края на август – АКТ 16

Енергийният министър в оставка каза, че от 1 ноември ще има осезаемо намаляване на цените на газа

„В документалната част за газовата връзка с Гърция вече имаме голям напредък по финализирането ѝ и влизането в експлоатация. Имаме АКТ 14, като проектната компания е поела ангажимент в рамките на следващите четири седмици да имаме АКТ 15 и АКТ 16 – в края на август“.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков по време на брифинг в Министерския съвет във връзка с развитието на интерконектора Гърция-България (IGB), предназначен да транспортира азербайджански газ до България. Преди дни Петков съобщи, че интерконекторът е завършен на 99% и добави, че той ще заработи напълно през следващите шест месеца.

Според Петков цената на газа ще падне допълнително, когато имаме АКТ 16. „Това ще се усети от всеки български гражданин и ще се отрази пряко на живота на хората, точно когато идва зимата“, добави премиерът в оставка.

Петков бе категоричен, че ако в следващия месец нямаме АКТ 16, то това ще означава, че отново сме се върнали в годините, в които националния интерес не е водещ.

Без газ от Азербайджан цената у нас е щяла да бъде не с 50%, а с 90% по-скъпа

„Нежеланието на ГЕРБ да реализира този проект е било в интерес на „Газпром“. т.н. евроатлантици реално скрито са работили за интереса на „Газпром“. Нашето правителство доказа, че този проект може да бъде довършен за шест месеца“, каза министър-председателят в оставка.

Енергийният министър в оставка Александър Николов каза, че от 1 ноември ще има осезаемо намаляване на цените газа.

България е износител на електроенергия в мащаб, в който не е била никога. Балансираме абсолютно целия регион и у нас за първи път има международни компании и инвеститори със заявен интерес от няколко стотин милиарда, каза Николов във връзка с изказването на президента Румен Радев, че кабинетът “Петков” оставя криза и хаос в енергетиката.

В Европа в последния месец увеличението на цената на газа е над 90%. Балансирането с количества и фактът, че има природен газ от Азербайджан, води до това увеличението да е 50%, а не 90%, каза Николов

- реклама -