Кирил Петков: И в Украйна има криза, но там не се оплакват

Кирил Петков: И в Украйна има криза, но там не се оплакват.

„Намираме се в

енергийна криза, води се война, има пандемия…

имаме много възможни оправдания защо не се развиваме и защо нямаме растеж. Но знаете ли, докато бях на посещение в Киев, над главите ни прелетяха две ракети, които се забиха в един блок на около 200 метра от нас.

Въпреки войната обаче, аз разговарях с хората

там и те ми казаха, че тази война ще ги обедини, ще ги направи по-силни“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на откриването на конференцията „След утрешния ден: Политики за растеж“, предаде Novini.bg

„Тези хора (в Украйна, бел. ред.) не се оплакват…

и тук искам да сменя гледната точка – всяка криза е и възможност. Тези възможности трябва да бъдат използвани по най-добрия начин“, допълни Петков. Той разясни, че на Балканите живеят около 65 млн. души, и ако страните обединят инфраструктурните си и газови проекти, това би могъл да стане най-бързо развиващият се регион в Европа.

По време на речта си премиерът отчете

бъдещето на зелената енергия, изтъквайки необходимостта от завода за батерии, който окачестви като „един нов и модерен ПАВЕЦ“. Зелената сделка ни дава възможност да сме първенци, не само да следваме, подчерта Кирил Петков.

Министър-председателят открои и

учредяването на фонда „Стефан Стамболов“, който ще отпуска стипендии за български студенти да следват в едни от най-престижните университети в света, след което да се завърнат в родината и да инвестират наученото тук.

„Вярвам, че въпреки трудностите и

инфлацията, чувството за несигурност, ние ще успеем. Трябва да си подадем ръка всички в региона. Излизайки от тази криза, България ще е по-развита и по-диверсифицирана“, увери в заключение премиерът Петков.

- реклама -