Лаура Кьовеши: Разследваме над 120 сигнала от България за евроизмами (Обновена)

Започнахме да разследваме над 120 случая, заяви шефът на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. До дни ще бъде публикуван и доклада на институцията.

„Започнахме да разследваме над 120 случая, в края на тази или началото на следващата седмица ще публикуваме годишния доклад. Получихме информация за измами с евросредства в България. Те са свързани с обществени поръчки, информация, свързана със

злоупотреби в сферата на селското стопанство,

строителството, фондовете за възстановяване след COVID-19. Това са основните видове престъпления, които разследваме и по които сме получили сигнали от българските граждани“, заяви европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиерът Кирил Петков. Тя е на посещение в България.

„Благодаря на министър-председателят Кирил Петков за неговата решителност, лидерство и ясна визия относно борбата срещу корупцията. Ние споделяме едни и същи приоритети и говорим на един и същи език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка“, подчерта Кьовеши.

„Има няколко канала за докладване на подозрения за измами. Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво. Получихме многобройни сигнали за нарушения. Сега е време българските власти да започнат да работят по много сложни случаи заедно с нас, затова сме тук. Важно е българските власти да изпращат сигнали до Европейската прокуратура“, добави тя. В същото време подчерта, че Европейската прокуратура има общо 7 канала за получаване на информация. В това число и от журналисти и НПО-та.

Кьовеши уточни, че са получили рекорден брой жалби от България.

На въпрос дали има информация за натиск от страна на Кирил Петков и МВР-шефа Бойко Рашков върху делегираните прокурори към Европейската прокуратура, тя отговори отрицателно.

„Благодаря на г-жа Кьовеши за изчерпателния разговор, който премина в много конструктивен дух и с общата амбиция да работим заедно и да покажем, че България не е място за нарушения, корупция и всякакви други престъпления, свързани в еврофондове“. Това каза от своя страна премиерът Кирил Петков.

„Всички престъпления, свързани с европейски пари след 2017 г., могат да бъдат обект на разследване“, подчерта Петков.

Изявление след срещата им дават Кирил Петков и Лаура Кьовеши. Премиерът и шефът на европейската прокуратура разговаряха на „Дондуков“1.

„Благодаря на г-жа Кьовеши за изчерпателния разговор. Той премина в много конструктивен дух и с

общата амбиция да работим заедно и да покажем,

че България не е място за нарушения, корупция и всякакви други престъпления, свързани в еврофондове“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата.

„Всички престъпления, свързани с европейски пари след 2017 г., могат да бъдат обект на разследване“, каза още той.

 

- реклама -