Кирил Петков говорил със Зеленски

Премиерът на България Кирил Петков е говорил със Зеленски. Това стана ясно от съобщение на посолството на Украйна у нас.

Оттам посочиха, че Зеленски е провел разговор с Петков и с президента на Полша Анджей Дуда. Според съобщението, във фокуса на разговора са били

„престъпните действия на руския агресор“,

оказване на помощ и благодарност за подкрепата за европейската интеграция на Украйна.

Засега няма официално съобщение за разговора от страна на Министерския съвет.

ЕС обсъжда скоро искането на Украйна за членство

Преди седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че ЕС ще „обсъжда скоро“ искането на Украйна за членство. В същото време обаче настояването на Зеленски страната незабавно да бъде присъединена към Съюза предизвика разнопосочни реакции сред държавите-членки на ЕС. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че „Европейският съюз

не може да се откаже от собствените си критерии

за приемане на нови страни в общността“.

„Критериите не могат да бъдат изоставени, защото всички в ЕС сме подписали европейски договори, което означава, че има условия и те трябва да бъдат изпълнени“, каза тя. „Няма съмнение, че ще направим всичко възможно да съпътстваме Украйна по този път“, добави фон дер Лайен.
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел пък изтъкна, че

в настоящия дневен ред на лидерите на ЕС

не е включен въпросът за присъединяването на Украйна към общността. Според Шарл Мишел обаче темата ще бъде обсъждана скоро. По време на извънредната пленарна сесия на Европейския парламент, посветена на ситуацията в Украйна, Съветът на ЕС ще направи сериозен анализ.

- реклама -