Кирил Петков, фирми, кредити, ББР
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков: До две седмици ще има ново ръководство на ББР

В следващите две седмици ще имаме ново управление на ББР. Това
каза служебният министър на икономиката Кирил Петков пред БНР.

За мен тези хора са допуснали огромна грешка, давайки 946 млн. на 8 клиента и още близо 1.8 млрд. на останалите 12, което прави общо 20 клиента. Това е абсолютно нецелево използване на държавните средства за подпомагане на малкия и среден бизнес, което е целевата ситуация на банката. Много искаме да видим точно как са ги раздали тези пари. Не знаем по какви условия и по какъв начин. Страшно бавене и недаване на информация има в момента. Уволних двама от съществуващия надзор, които са раздавали тези кредити. Те пък ни вкараха в съда и обжалват, че нецелесъобразно са били уволнени. Това е една игра на време и те много се надяват, че няма да ми стигне, така че да стигнем до истинската смяна на управлението на ББР, каза той.

Ще има смяна при управителите на банката, а аз вече сложих и ограничение никой да не може да дава повече от 5 млн. от тази банка, каза той. Петков изрази надежда, че за краткия период, в който е министър, поне ще може да се каже, че ББР е оправена.

Трябва да ни е приоритет да се подпомага малкият и среден бизнес и то експортно ориентираният. Много сме близо, каза той. И обясни, че е оптимист, че до две седмици ще има ново ръководство.

Аз лично ще следя и видя ли, че някой отново сменя устава и качва от 5 млн. нагоре, или че някой уволнява този професионален борд и сменя с някакви техни хора, трябва като общество да кажем, че не трябва да има връщане назад, категоричен бе той.

- реклама -