Кирил Петков: Чужди държави създават зависимости чрез корупцията

Чужди държави като Русия използват корупцията като инструмент, за да създават зависимости. Тази теза изрази на Седмия икономически форум в Делфи премиерът Кирил Петков, цитиран от пренсцентъра на МС.

Националната корупция се използва като инструмент от чужди държави като Русия да

влияят на вътрешната стабилност и политика

и да създават зависимости, каза той пред участниците във форума. По думите му е необходима сериозна дискусия по темата на национално ниво. Но също така на регионално, европейско и глобално ниво. „Защото настоящата ситуация с войната в Украйна е показала ясно характера на режима в Русия, от който никой не желае да бъде зависим“, посочи той.

Министър-председателят даде пример с корупцията в България. Петков посочи, че страната ни е една от най-зависимите от Русия държави в сферата на енергетиката, но същевременно през последните десет години

не е направено достатъчно за диверсификацията.

Премиерът сравни „Турски поток“ с интерконектора Гърция-България. И изтъкна, че реализацията на в пъти по-скъпия проект е вървяла ускорено, въпреки че не носи реална диверсификация. В същото време другият проект след близо 10 години все още е незавършен. Той увери, че към момента се работи сериозно по интерконектора и той ще бъде готов в средата на настоящата година.

Петков акцентира върху значението на общите усили в борбата с корупцията и нередностите, а също така и в сферата на енергетиката. По думите му прозрачността е сред ключовите принципи в тази посока. Според Петков би било добре на европейско ниво да има възможност да се разследват не само злоупотреби с евросредства, но също

борбата с прането на пари

и трансграничната престъпност например.

В изказването си премиерът Петков изтъкна още, че рискът от нестабилност в Западните Балкани е друг потенциален проводник на руската външна политика. По тази причина са необходими категорични превантивни действия в нашия регион. Време е заедно да покажем, че Балканите са символ на координация, категоричен беше българският министър-председател.

- реклама -