Кирил Петков: Борбата за постове не може да взема превес над важните цели (ВИДЕО)

Не бива да се допуска борбата за постове да взема превес над истински важните цели. Това заяви премиерът Кирил Петков в извънредно изявление. То идва непосредствено след решението на кандидата на ПП за гуверньор на БНБ Андрей Гюров да се оттегли от надпреварата. И малко преди да стартира съветът на лидерите на коалицията по темата БНБ.

Кандидатът на ПП се оттегли от битката за БНБ

Петков обяви, че на съвета ще информира партньорите си за мотивите на Гюров. Един от тях бил, че не може да си позволи да участва в избор, който поради разцеплението в коалицията ще бъде решен от опозицията. В лицето на ГЕРБ и ДПС. Гюров не желаел също така битката за БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни решения като закриването на спецправосъдието.

Няма пречка настоящият гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат, заяви Петков.  Посочи също, че ПП няма да подкрепи Каримански заради притеснения, свързани с неговата професионална биография.

По думите му

най-важната точка за следващата седмица

в законодателната програма на НС ще е закриването на спецправосъдието.

Даде да се разбере също, че управляващите ще стартират процедура по заплащане на вече извършените строителни дейности, но при засилен контрол. Целта е фирми, които са строили в нарушение на закона, да не получат пари за направеното. Така, ПП ще предложат всяко „твърдяно“ строителство да мине през техническа експертна оценка. Тя ще бъде извършвана от Антикорупционната комисия към МС, създадена през февруари, в която участват представители на МРРБ и МФ. Заплащаните пък ще бъдат правени, чак след като минат през антикорупционната комисия на НС.

Искам да уверя вас, представителите на медиите, че никакви решения за Украйна и РСМ няма да бъдат взети извън правомощията, дадени от НС, заяви още Кирил Петков. Той обаче отказа да отговаря на въпроси. В това число и за селфито на културния министър.

- реклама -