Кирил Петков блокиран у дома, 11 протеста днес (Къде и кога?)

Кирил Петков блокиран у дома, 11 протеста днес. Малко след 7.00 часа привърженици на ВМРО и група граждани блокираха дома на премиера Кирил Петков на улица „Цар Иван Шишман“ в центъра на столицата, предаде БГНЕС.

Сред протестиращите е и евродепутатът Ангел Джамбазки.

Пред дома на Петков има плакати, на които пише „Не продавам Македония“ и „Оставка“. Според Джамбазки основният въпрос, на който министър-председателят трябва да отговори е, какво е решението му по отношение на френското предложение за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС.

По-късно Джамбазки каза пред БНТ, че от журналисти разбрал, че „храбрият“ министър-председател се е измъкнал от някакъв заден изход, бягайки позорно.

11 протеста покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков се очакват да се проведат само в София. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета, а от другата страна – срещу него, предe БГНЕС.

Уведомленията за провеждане на демонстрациите

са 3-дневни – от вторник, 21 юни, когато в пленарна зала ще се проведат дебатите, до четвъртък, 23 юни, когато вероятно ще се проведе гласуването.

От Столична община, където съгласно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите, протестиращите трябва да заявят намеренията си за протести, казват, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии.

Това са политическа партия движение „Да България“,

партия „Възраждане“, Българско национално движение ВМРО, сдружение „Толерантност“ и национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: срещу смяната на Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите;

защита на българския национален интерес в Македония.

Дирекция „Сигурност“ на Столична община е провела разговори с организаторите на всички заявени протестни мероприятия и ги съгласува по реда на тяхното заявление.

Поради факта, че уведомленията са за протести около сградата на Народното събрание, а част от мероприятията са противоречащи едно на друго, Столична община и Столична дирекция на вътрешните работи, предприемат нужните мерки за физическо разделяне на противостоящите групи

с цел гарантиране на живота и здравето на всички граждани.

Във вторник, 21 юни, от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, ще са протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков. От северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, пък ще са протестните

мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

На 22 юни, сряда, от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков. В същия ден от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков.

Размяната на местата на протестните мероприятия е

съобразно времето на подаване на заявленията.

Във връзка с протестите на 21 и 22 юни Столична община информира гражданите и гостите на София, че движението в зоната на пл. „Народно събрание“, пл. „Св. Ал. Невски“, бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ в участъка

от Ларгото до бул. „Васил Левски“ ще бъде силно затруднено.

От 21 юни до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. „Ал. Невски“, пл. „Народно събрание“, пл. „Княз Александър I“, по ул. „15 ноември“ и ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“, а на 22 юни се забранява паркирането по бул. „Дондуков“ между бул. „Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено