Кирил Петков: Българският кораб е спасен от пристанището на Мариупол (Видео)

Българският кораб „Царевна“, който над месец не можеше да отплава от пристанището на обсадения украински град Мариупол, е спасен. Това обяви министър-председателят Кирил Петков на извънредно изявление в Министерски съвет.

В ход е евакуация на част от екипажа на кораба „Царевна“, който вече спасен. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков по време на заседанието на Министерския съвет.

Един украински гражданин, възпитаник на Висшето военноморско училище и 14 българи вече се намират извън пристанището на Мариупол.

Предстои групата да се придвижи до Донецк, откъдето ще се завърне в България, уточни той.

Останалата част от екипажа – трима българи и двама украинци, включително и капитанът на кораба, са останали на плавателния съд по собствено желание, обясни Петков.

Част от българските моряци на кораба „Царевна“ в Мариупол се връщат в България, съобщи още Петков.

„Критичните метри, които трябваше да изминат за излизане от кораба вече са направени в безопасност“, каза още той. Петков посочи, че това е много добра новина и поздрави всички, които са участвали в организацията и координацията на акцията.

„Другата част от екипажа – 3 българи и 2 украински граждани, включително и капитанът на кораба, са останали по свое желание“, поясни премиерът и добави: „Ще ви уведомим кога тези хора ще бъдат в България“.

Двата кораба с български екипажи, плаващи под малтийски флаг, бяха блокирани повече от месец на украински пристанища. Единият („Рожен“) се намира близо до Одеса, а другият („Царевна“) – в пристанището на Мариупол.

Преди седмица Кирил Петков обяви, че правителството е в постоянен контакт с екипажите на двата кораба.

На 10 април Народната милиция на ДНР, цитирани от РИА Новости и ТАСС, разпространи информация, че украинските националисти са завзели два чуждестранни кораба в Мариупол. Според съобщението един от тях е българският кораб „Царевна“.

Собственика на кораба, както и МВнР опровергаха тази информация още в същия ден.

- реклама -