Кирил Петков, ББР, кредити

Кирил Петков: Ако не се направи актуализация на бюджета, няма да има пари за бизнеса и за лекарите

Искаме всеки ден да вършим неща, които вярваме, че са правилни за промяната. Не е важно колко време ни остава да сме на власт. С всеки изминал ден напредваме с нещо, което сме си поставили за цел. Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

,Преди три месеца, когато влязох в Министерството на икономиката, заварих едно министерство, в което имаше много странни неща – язовири, строително-монтажни работи, които да строят правителствени комплекси, а уж то би трябвало да е двигателят на икономическия растеж. Ние предложихме визия как би трябвало да изглежда това министерство“, допълни министър Петков.

По думите му язовирите, вместо да са към икономическото министерство, както е сега, би трябвало да отидат към Министерството на земеделието и да бъде част от „Напоителни системи“.

Не знам защо държавата си прибира 50% от всички държавни дружества, освен от Държавната консолидационна компания. Изпълнителният директор, който е на ДКК в момента, е точно този човек, който е подписвал тези 580 млн. за язовирите и за правителствени комплекси. В ДКК има липса на прозрачност и нарушение на Закона за обществените поръчки. Ето защо от днес назначаваме още един член на ДКК, за да сме сигурни, че този тип течове ще спрат, каза още Кирил Петков.

Министър Петков призна, че е останал изненадан от атаката на ИТН към финансовия министър Асен Василев.

,,Трябва да махнем корупцията и да насочим средствата целево, за да са с позитивна възвръщаемост. Цялата съдба може да бъде променена. Аз поех мандат с това служебно, но с две условия – свобода на действие и една визия, която се оказа, че съвпада с тази на президента Радев“, обясни той.

За мен най-важното е в следващите две седмици да се приеме актуализацията на бюджета, защото в противен случай няма да има пари за бизнеса, за лекарите и актуализация на пенсиите, подчерта в заключение служебният икономически министър.

- реклама -