Кирил Петков, подписи, министър, КС, гражданство
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков: Ако КС се произнесе, че не съм бил в правото си да съм министър, подписите ми няма да са стабилни

Пред БНТ бившият министър на икономиката Кирил Петков коментира казуса с канадското си гражданство. Преди дни той внесе в Конституционния съд всички изисквани документи. На тях пише, че Петков е престанал да бъде гражданин на Канада от 20 август 2021 година. Попитан дали подписите и актовете му като министър са заплашени да станат нелегитимни, той отговори:

„Тази част няма никакъв спор за нея, те са стабилни. Има много практика в миналото в Конституционния съд, когато се казва, че са стабилни. Не биха били стабилни, ако Конституционният съд се произнесе, че не съм в правото си. Тогава след този момент би трябвало да не са стабилни. Но преди това са абсолютно стабилни“, каза Петков.

И отново повтори, че иска да бъде конституиран по делото:

„Аз дадох всички документи, които притежавам, на Конституционния съд, ще уважим тяхното решение. Две неща, които за мен са важни – едното е да може да ме конституират: аз искам да мога да кажа моята гледна точка, и другото е, много е важно, защото това не е само българско право, а има и международен аспект, трябва да поканим и международни експерти. Всяка държава трябва да държи на собствения си суверенитет, като сама решава в кой момент един гражданин се е отказал, или не се е отказал, не трябва да се разчита на чужди бележки“, каза той.

Петков дори сравни случая си с предоставянето на руски паспорти за гражданите на Северна Осетия.

„Прегледахме много казуси покрай проблема с гражданството. Намерихме един случай, когато Русия дава едностранно паспортина граждани от Северна Осетия.“, каза Петков.

На въпрос кога ще бъдат представени листите на „Продължаваме промяната“, Кирил Петков отговори, че това ще се случи следващата седмица. Той ще бъде водач на листа в София.

- реклама -