Кирил Кандиларов, Хелтико, телемедицина, лаборатории, PCR тест
Снимка: Фейсбук

Кирил Кандиларов за FN: Телемедицината е бъдещето особено в момент на пандемия

Ситуацията с коронавирусната пандемия се усложнява с всеки изминал ден.

Стотици хора всеки ден отиват в лабораториите, за да си направят PCR тестове. Мнозина имат нужда от специалист, който да даде правилната диагноза и лечение. На фона на увеличаващия се брой заразени, здравната система взе да се задъхва, увеличава се броя на заболелите лекари и медицински персонал.

Има ли светлина в тунела?

Никой не може да прогнозира кога и при какви обстоятелства коронавируса ще се насити и изчезне. Но междувременно можем да се възползваме от предимствата, които технологиите предлагат в тези тежки дни. Пионери в областта на иновациите предлагат решение – телемедицината, която може да ни помогне без риск да потърсим консултация със специалист.

Кирил Кандиларов е завършил биотехнологии. Повече от 20 години е в здравния сектор. От 1999 г. е съосновател и изпълнителен директор на Лаборатория Кандиларов с над 50 обекта в страната и близо 200 човека персонал. От 2014 г. е съосновател и изпълнителен директор в Хелтико – приложение за телемедицина, в което се включиха стотици специалисти в областта на медицината и диагностиката от света и България.

С него разговаряме за натоварването в лабораториите и бъдещето в медицината, което се случва днес!

– Имате ли проблеми в лабораториите, предвид големия брой пациенти, които искат да се тестват?

Проблемите са няколко. Първо, че в момента има много болни и натоварването е голямо. Това забавя резултатите от PCR тестовете. Този проблем се знае навсякъде. От министерството се опитаха да обвинят лабораториите, че бавят резултатите, но това забавяне е не само в частните лаборатории, но и в държавните болници. Натоварването в момента е много голямо – повечето пациенти искат да се изследват.

Тук решението е по-бързо да бъде одобрен антиген теста, така че повече пациенти по-бързо да се изследват и в болниците и в лабораториите. Т.е. антиген теста да се прави вместо PCR, да се наблегне на него. Например, както в Словения – с точно такъв тест изследваха населението.

– Ето сега в мобилните пунктове към болниците с антиген тест правят първоначалните изследвания…

Да, това е едно от решенията, защото той е по-евтин и става за 15 минути – много по-бърз е и в същото време много точен. нашето наблюдение е, че се припокриват резултатите на положителните пациенти с резултатите от PCR теста.

– Как се извършва процеса по информирането за положителните пациенти?

Лаборатории „Кандиларов“ имат една от една от най-старите генетични лаборатории в България.  Но при нас не правим PCR тест, защото не отговаряхме на условията за помещения – откъде да влизат пациентите и т.н. Тази дейност сме я аутсорснали и имаме договор с няколко други частни лаборатории, както и с тази на Медицинска академия.

Там изпращаме пробите, а те когато имат резултат го въвеждат в Националната информационна система. Ние също в тази система въвеждаме резултатите от антигенните тестове.

– Мнозина наши читатели ни питат следното: Защо PCR теста е толкова скъп?

Ние предлагаме PCR теста за 100 лева. За сравнение в Германия той струва 160 евро или около 320 лева. Там самият тест е по-евтин, защото правят големи обеми. За да се извърши един PCR тест трябва да имаш генетична лаборатория и специалисти. Освен това теста се прави няколко часа.

Самата себестойност на теста е около 30 лева. Оттук натам следват разходите за персонал, лаборатория и апаратура, която също е много скъпа. Самите PCR апарати започват от 30 хиляди лева нагоре, може да стигнат и до 200 хиляди. Това всичко оскъпява. Имаше едни изказвания, че PCR теста струвал 7 лева. Ако има някой, който може да го направи за тази сума, аз лично ще платя да видя как става за тази цена. Това не е сериозно.

– Създадохте приложение за онлайн консултация със специалист – нова стъпка в медицинското обслужване ли е телемедицината?

Това е моя идея от 2014 година. През 2015 година поканихме специалист от Германия – тогава това беше нещо много ново, когато го стартирахме с моя партньор Стоян Дипчиков. 2016 година кандидатствахме по един много голям проект за конкурентноспособност. Тогава не ни одобриха нас, както и други ИТ проекти. Това спъна много нашето развитие в този момент. През 2018 година го стартирахме.

Телемедицината е нещо ново в цял свят.

Германия, когато започна пандемията беше много неподготвена и имаше само две платформи за телемедицина, което е крайно недостатъчно за такъв огромен пазар.

Има хора, които още са скептични, но за мен това е бъдещето. Особено в момент, когато има пандемия и когато хората трябва да си стоят вкъщи. Говорим за второ мнение, за проследяващо лечение. Хелтико има договор с Новотика за образна диагностика, където на много високо ниво става преноса на данни, когато става дума за ЯМР, или снимка. Няма смисъл когато някой иска консултация със специалист в друга болница или от друг град или държава да го прави физически. Много по-добре е да си направи през някоя платформа за телемедицина.

– Как телемедицината би помогнала на личните лекари какви гаранции поемате за извършена консултация?

Ако държавата съдейства, както е в Германия, например, с пари, така че личните лекари да могат да направят телемедицина от кабинета, без да ходи пациента там, би било голямо облекчение. В Германия това се поема от здравната каса. В България това за съжаление не е така.

Личният лекар познава най-добре здравния статус на своите пациенти.

Ние, в зависимост от това каква е консултацията, можем да поемем ангажимент за достоверност. Ако пациентът потърси специалист, той трябва да запознае нашия специалист какво му е състоянието.

– В ситуацията на пандемия това не е ли още едно удобство за пациентите, особено в частта второ мнение?

Удобство е, разбира се! Ние разработваме и ще пуснем съвсем скоро наша мрежа от пулмолози, инфекционисти, които да консултират пациентите в тази обстановка. Особено пациентите, които са с коронавирус да могат да бъдат спокойни и да извършат консултация от дома си без да се налага да ходят по кабинети.

– Как извършихте подбора на лекарите, включени в системата и потърсихте ли българските здравни власти, за да им предложите включване на приложението в помощ на системата?

Лаборатории „Кандиларов“ са на пазара от 21 години. Работим с много лекари. Първоначално поканихме 150-200 лекари – български специалисти. Работим и с лекари в чужбина – от Южна Корея, Германия, в момента подписваме договор с хора от Южна Африка. Лекарите, които са в приложението са такива специалисти, чиято експертиза гарантира качеството на предоставяната услуга.

В началото на пандемията писахме писма, предложихме да съдействаме с безплатни консултации, но тогава никой не ни обърна внимание и не получихме никакъв отговор. Искахме да предоставим безплатно платформата, така че ако те искат да включат пациентите от дома им да могат да се свързват за определяне на състоянието.

– Колко струва консултацията през приложението?

Самите специалисти определят цената на консултацията. Като цяло тя е същата като консултацията в кабинет. Между 20 и 50 лева. Зависи от специалиста – един професор или един доцент взимат повече.

– Имате ли много потребители вече?

Приложението придобива все по-голяма популярност, особено сега по време на пандемията. Все повече хора търсят нашите услуги. Което е добре, защото това означава, че си стоят вкъщи и спазват мерките за дистанция. Защото в момента положението наистина не е много добре.

- реклама -