БСП МВР изборен процес Кирил Добрев ГЕРБ

Кирил Добрев, БСП: МВР не подсигурява честни избори

МВР не просто не подсигурява честните избори, а взима страна на една политическа сила.

Още днес ще изпратим жалби до прокуратурата за инциденти във Видин и Борован, свързани с изборите.

Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев в централата на партията.

Добрев обърна внимание, че преди седмица е направена оперативка в областните дирекции на МВР във Видин, Враца и Монтана на всички шефове на районни управления им е дадена ясна задача какво и как трябва да работят в изборния процес.

„МВР не просто не подсигурява честните избори, а взима страна на една политическа сила. Всички са предупредени, че ако не спечели ГЕРБ – ще бъдат разформировани на други места по страната“, посочи още заместник-председателят на БСП.

Добрев попита вътрешния министър в колко клуба на ГЕРБ е влязъл, колко предупредителни протокола е написал на председатели на ГЕРБ, проведени ли са инструктажи на кметове на ГЕРБ.

„Може би е написан протокол на министър-председателя, който от една седмица е иззел кампанията си в свои ръце“, допълни Кирил Добрев. Заместник-председателят на партията каза това във връзка с инциденти във Видин и Борован. За тях разказаха Димитър Велков от Общински съвет на БСП – Видин и Петър Станев от БСП – Борован.

Димитър Велков от своя страна разказа за случка в клуба на БСП във Видин от 21 май 2019 г.

„Униформени служители влизат в клуба на БСП, където по това време има членове и симпатизанти, които са се събрали да обсъдят политическата обстановка. Молят членовете и симпатизантите да напуснат, а да остане само председателят на една от основните партийни организации (ОПО). Изземват без никакъв документ, нито протокол, нито нещо друго, каквото и да било то, протоколната книга на партийната организация. В нея се водят протоколи от събрания на организацията. Освен това в тази книга на гърба има лични данни на всички членове на съответното ОПО и бъдещите членове на СИК от квотата на БСП, както и застъпници“, допълни още Велков.

По думите му този партиен председател на ОПО е заведен в съответното поделение на МВР и е помолен да подпише декларация, че няма да купува гласове, а протоколната книга е старателно заснета, ксерокопирана без никакъв документ.

„Веднага след което започват служители на МВР да обикалят по тези хора и да ги плашат. В резултат на това имаме двама от вчера до днес вече, които са се отказали и не искат да участват в изборния процес от страх. Това е грубо вмешателство в изборния процес“, допълни още Велков.

Петър Станев  посочи, че на 17 май 2019 г. е подал писмо до кмета на община Борован, а на 20 май 2019 г. има забрана за поставянето на шатра.

„Точно съм описал в моето писмо какви са ни изискванията. Поставяме само шатра за нуждите на кампанията на 21 май 2019 г. Получих отказа, интересното е, че отказът ми е с копие до началника на РПУ – Бяла Слатина“, допълни още Станев и уточни, че 30 минути по-късно е бил привикан в полицията и му е обяснено, че ако постави шатра, ще има реакция на МВР.

Източник: Агенция „Фокус“

- реклама -