ГЕРБ, Ананиев, Дончев

Кирил Ананиев: Уволненията в НАП и Агенция „Митници“ са политически – Видео

В политическата етика е прието едно правителство да има 100 дни толеранс. Няма как да приложим тази практика към служебното правителство. Но поне 10 дни трябва да му се даде толеранс. За съжаление, скоростта и степента на радикализъм е такава, че има теми, които изискват реакции. Ние сме в ситуация, в която правителството не е подложено на никакви форми на контрол.

Това каза Томислав Дончев на брифинг в централата на ГЕРБ.

Силно съм притеснен от това, което се случва в първите 48 часа от управлението на служебния кабинет на президента Радев.

Това заяви от своя страна Кирил Ананиев.

В последните 24 часа без анализ и политически бяха уволнени ръководители на ключови агенции – НАП и Агенция „Митници“. Това е кръвоносната система на финансите. Това може да доведе до намаляване на приходите в държавата.

Като член на първия кабинет на Радев на мен ми бяха поставени задачи незабавно да уволня изпълнителните дирекции на НАП и Митниците. Моят отговор беше категоричен, че първо трябва да уволни мен. Второто искане към мен при приет преди седмици бюджет беше да увелича с 300 милиона лева бюджета на МО. Това правилна политика ли е, правилно ли е да се прави това, възмути се Ананиев.

През последните 2 години данъчните приходи са се увеличили над два пъти. Което означава, че данъчната администрация работи ефективно. Само за първите три месеца на тази година са събрани 2,3 милиона лева повече спрямо миналата година.

Разбираме, че се харесват нашите мерки за 50 лева за пенсионерите и мярката 60/40, макалр че казаха много лоши неща за тях. При положение, че има срив на приходите, как ще се направи това, попита реторично той. Ще отидем към теглене на заеми, предположи финансистът.

В най-скоро време ще постъпят още два източника на ресурс от 511 млн. лева и преместването на датата на корпоративния данък, който ще се внесе до края на юни. Служебният кабинет няма никакво право да си припише тези приходи, защото те са в резултат от нашата работа, обяви Ананиев. Ще наблюдаваме до края на мандата на това служебно правителство какви са приходите и тогава ще решим дали са правилни или не тези уволнения. Галя Димитрова работи в системата на НАП от 27 години, шеф е в последните 4 години. Тя със своя опит показа, че системата дори в пандемия се справя по блестящ начин, отсече Ананиев.

Поемам ангажимент до края на работата на служебния кабинет да наблюдаваме изпълнението на приходите и тогава ще решим правилно или неправилно са постъпили с тези политически уволнения, посочи бившият финансов министър.

Ако приходите намалеят, ще трябва да се тегли нов дълг. Това означава, че влизаме в дългова спирала,дали отговаряме на критериите за еврото също е под въпрос, заяви още Ананиев.

При неработещ парламент нито управляващи, нито опозиция могат да зададат въпроси за новите назначения и уволнения на Радев. ГЕРБ ще следи приходи за пенсии, социално и здравно осигуряване и резките и смели ходове, които Радев прави срещу професионални лица, каза от своя страна Александър Иванов.

Ако правителството беше редовно, ние нямаше да дадем вероятно този брифинг, но пред нас има служебно правителство, което е назначено, а не е избрано. То е назначено само за да направи честни избори, каза Тома Биков.

В името на това да проведе честни избори, то сменя шефа на НАП и на Митниците. Трябва да обясни с какво това ще спомогне за честните избори.

С това се цели да върнат позициите си олигарсите, които са извън страната.

Каква е целта да се махне основният свидетел срещу дясната ръка на Радев Пламен Узунов, как може това да са първите неща, които да направи това правителство, възмути се Тома Биков. Това, което се случва не просто не поддържа нормалния ритъм на работа, а го разрушава. От тези процеси няма да се облагодетелства малкия и средния бизнес, категоричен беше Биков.

Как е стигнал новият шеф на НАП до президента, като за него има само едно интервю в Жената днес. Как той го е назначил? Значи някой е казал той да бъде назначен, попита Биков.

ГЕРБ ще следи внимателно какво се случва и какви действия предприема служебния кабинет.

Томислав Дончев попита кой подсказва на президента кои да бъдат новите назначения и кой ще носи политическата отговорност за тях.

Явно навремето съм аргументирал добре това, че при първото служебно правителство шефовете на НАП и Митниците трябва да останат, защото Радев усети веднага напрежението в тези две ведомства. Напрежението нараства, всеки бяга в такива моменти от отговорност и минаваме на автопилот, заяви Кирил Ананиев.

Разговорът се е водил между мен и президента и той е достатъчно добре организиран, за да няма свидетели на този разговор.

Томислав Дончев изтъкна, че от освободените няма нито един член на ГЕРБ и партията не инкасира загуби и минуси.

Кой стои зад тези лица, кой разгледа CV-тата им, кой ги даде на Радев, попитаха от ГЕРБ за новите назначения.

Томислав Дончев обяви, че за цялата си кариера, като ръководител на администрации, е освободил хора, които се броят на пръсти, защото навън не чака армия от чиновници, които са готови да работят.

Ние питаме по установения ред ли е назначен новия шеф на НАП, защото трябва да има справка в ДАНС за дейността му в чужбина. Искаме много ясно да насочим отговорността към единствения човек, който я носи. Скоростта, с която беше назначен шефът на НАП, е голяма. И се поставят въпроси за партньора от „Българско лято“, които се назначават във ведомствата, каза Биков.

 

- реклама -