Ананиев Ананиев, заповед, COVID-19, коронавирус, мерки, мероприятия

Кирил Ананиев: Това, което се случи сутринта в Плевен, не отговаря на издадената от мен заповед

„Това, което се е случило сутринта в Плевен, въобще не отговаря на заповедта, която аз съм издал“. В това беше категоричен министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг на Националния оперативен щаб. Тази сутрин пациенти на хемодиализа и химотерапия бяха връщани от лечебното заведение, в което бяха установени заболели с коронавирус.

„Как се е случило това с грешното тълкувание на моята заповед, не мога да разбера“, подчерта Ананиев.

Той уточни, че е разпоредил спиране само на детските и майчински консултации, плановите операции, както и посещенията при болните. Целта е единствено да се ограничи достъпът на външни лица до болницата.

Здравният министър увери, че е разговарял с директора на лечебното заведение, както и с този на болницата в Габрово, предупреждавайки ги да спазват стриктно заповедта.

„Няма как хора, които имат нужда от хемодиализа, химиотерапия, лъчелечение, ТЕЛК – това са спешни случаи – да не бъдат допускани. Помолих директорите да излязат пред средствата за масова информация и да информират за нашия разговор. Няма да допусна оттук нататък такива неща. Силно бях разочарован“, категоричен бе Ананиев. Той увери, че организацията в самите лечебни заведения е много добра.

- реклама -