Кирил Ананиев: Ще има промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца

Предвиждат се промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване.

Членовете на комисията изслушват министър Ананиев, директора на НЗОК Дечо Дечев, директора на болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Бойко Коруков и началника на Клиника по детска клинична хематология и онкология към болницата Добрин Константинов. Поводът е случаят на починалата 6-годишна Мария, която страдаше от Синдром на Даун и левкемия.

Има проблем, каза министър Ананиев.

Той поясни, че съгласно закона отпускането на лекарство става за всеки индивидуален случай. По думите му чрез предстоящите промени болниците ще имат право да заявяват лекарства за по-продължителен период от време, а не за всеки отделен случай.

Целта е в болниците да има осигурени лекарства за деца с онкологични заболявания вместо да се търсят спешно, допълни той.

По случая с починалото дете е възложена проверка от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, каза още министър Ананиев. Процедурата, която е следвала НЗОК по отношение комплектоването на документацията за лечение на детето, не е попречила на терапията му, а в болницата са положени всички грижи, подчерта Ананиев.

Разгледаните заявления за лечение на деца за месец и половина са 360, от които 164 са прехвърлени в НЗОК от Фонда за лечение на деца, каза Дечо Дечев.

По думите му такъв обем молби във фонда са били разглеждани за 3 месеца. Забавянията, които се получават не зависят от НЗОК, допълни Дечев и посочи, че НЗОК не може да принуди което и да е лечебно заведение да даде оферта за лечение в определен срок. Има какво да се коригира в отношенията ни с болниците, каза още той, но подчерта, че „начинът на работа, който е бил във фонда, не трябва да продължава и занапред“.

Директорът на болницата проф. Бойко Коруков каза, че всичко, което клиниката е пожелала от ръководството, е получила и ще продължава да получава.

- реклама -