сн. БГНЕС

Кирил Ананиев: Разрешаваме трансплантациите, 14-дневната карантина остава

От 00.00 ч. тази нощ влиза в сила извънредната епидемична обстановка в страната, която продължава до 14-и юни. Няма съществена разлика между досега действащите мерки по време на извънредното положение и новите, които влизат в сила тази нощ. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев. Решението е взето на базата на анализ на главния държавен здравен инспектор. „Няма нужда това положение да бъде безсрочно, защото правителството по този начин си дава периодичност на анализа. В рамките на един месец правителството може да предприеме продължаване или спиране на тази обстановка.“, заяви Ананиев.

Аз смятам, че всеки гражданин, който влезе на територията на страната трябва да е под 14-дневна карантина, категоричен е Ананиев. Това ще важи и за туристи.

Разрешават се трансплантациите. Всички ще могат свободно да ходят в градските градини и паркове, уточни Ананиев.

Една от възможностите за разпространението на вируса и чрез въздуха, затова върху покритието на пейките може да се задържи вируса. Така Ананиев аргументира оставането на забраната за сядане по пейките в парковете. В заведенията са длъжни да дезинфекцират след всеки клиент.

Ако в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, ще се връщат по-строги мерки.

„Причинителят на заболяването е с неизяснен произход и инфекциозност. Механизма и пътищата на разпространение не са открити напълно. COVID-19 се развива в целия свят, предава се от човек на човек и протича тежко при лицата над 60 г. Огнищата на COVID-19 са в цялата страна. Освен огнищата в семейната среда, в болничните заведения, има и в домове за възрастни хора, за деца с увреждания. За заболяването липсва специфично лечение, все още се търси ваксина или лекарство, което директно да лекува заболяването. Заболяването засегна и много медицински персонал, което поставя под риск спирането на работа на отделения в болници.“ Така министър Ананиев е мотивирал предложението си на заседанието на МС.

- реклама -