Ананиев Плочев НЗОК оставка писмо задължения

Кирил Ананиев: Проф.Плочев постъпи некоректно – Видео

Директорът на НЗОК постъпи некоректно, тъй като не е информирал Надзорния съвет и мен за писмото си до Народното събрание.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание.

Той поясни, че е поискал оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев, когато е разбрал, че има писмо до Народното събрание, в което се казва, че тя има задължение към чужди здравни фондове в размер на над 271 млн лв. „Той знае каква е процедурата. Направо е информирал Народното събрание“, каза Ананиев. Той поясни, че когато го е попитал дали има такова писмо, той е отрекъл. „Когато извадих писмото и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис“, посочи Ананиев. Министърът поясни, че директорът после е обяснил, че е подписал това писмо без да гледа.

Ананиев поясни, че е вярно, че НЗОК има задължения към здравните каси на други държави. „През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите. Всички каси имат такива задължения. Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари“, допълни министърът и поясни, че с всички са подписали споразумение за разсрочване. „Нямаме задължения, които да сме ги договорили и да не сме ги платили“, допълни министърът.

Припомняме, по-рано днес здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа за НЗОК проф.Плочев. Според депутата от БСП Славчо Велков срещу Плочев са отправени заплахи да подаде оставка от високопоставен политик.

- реклама -