Кирил Ананиев, Комисия, нови лекарства, пациенти катастрофа АМ "Хемус"

Кирил Ананиев: Плочев изрече шест неистини

Последните няколко дни всички видяхме как един финансов въпрос стана политически скандал. Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение на българските граждани. Това каза в сутрешния блок „Здравей, България“ здравният министър Кирил Ананиев относно скандала с исканата оставка на шефа на НЗОК.

Здравният министър поиска оставката на Плочев заради
самоволното му решение да настоява пред парламента да актуализира бюджета на
НЗОК в нарушение на процедурата.

„Понеже много документи се извадиха, и аз идвам с такива. Пред мен е докладната записка на Плочев. В нея той прави разпределение на бюджета. Това, което е сложил за разплащане с чуждите здравни каси – това е заложено в бюджета на НЗОК. Нося и протокола от заседанието на надзорния съвет. Там няма да видите дори едно изречение, което да изразява тревога“, заяви той.

„Разбирам и знам много добре, понеже познавам законодателството, че нямам право да внеса оставката му, но мога да я поискам. Поканих го в моя кабинет да говорим по отношение на писмото му.  Исках да проведем честен и професионален разговор. Той обаче изрече 6 неистини – не знае за такова писмо, не съм писал такова писмо, как мога да го сторя, без да ви информирам. Когато извадих писмото обаче, ми каза, че са фалшифицирали подписа му. Установи се, че е негов обаче“, заяви министърът и добави, че Плочев накрая се е оправдал, че не е чел това, което е било написано, а просто го е подписал. „Как може да подписваш нещо до НС, без дори да го прочетеш?!“

„Говорих с господин Славчо Велков, но говорих и с представители на други политически сили. Просто исках да се разкаже цялата истина, за да не се разбира, че един достоен български лекар, може за толкова кратко време да каже толкова много неистини“, каза Ананиев.

- реклама -