Кирил Ананиев, заплати специалисти здравни грижи болници отделения Северозападна България

Кирил Ананиев: От 00 ч. тази вечер затваряме нощните заведения, спортните събития ще се провеждат без публика

Затварят нощните заведения, спортните събития ще се провеждат без публика. Заповедта влиза от 00 ч. на 10 юли. Решението е взето на редовната среща при премиера с оперативния щаб. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на брифинг, часове след като стана ясно, че новоустановените случаи на COVID-19 у нас са 240 за денонощие. Само преди два дни Ананиев съобщи, че ако заболелите за денонощие станат повече от 200 ще бъдат затегнати мерките.

Семейни тържества като сватби ще се провеждат с до 30 души, каза още Ананиев.

На открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.

Анализът показва, че през следващите дни новите случаи няма да спаднат, а се очаква тенденция за ново увеличение, подчерта Ананиев. „Резултатите от затягането на мерките ще видим най-рано след седмица“, подчерта Ананиев.

„Причините за увеличението на заболеваемостта се дължи на баловете, събирането на много хора на едно място и някои клъстерни места, където са концентрирани хора – както трудови колективи, така и определени групи от населението“, каза здравният министър.

- реклама -