Ананиев здравеопазване медицинска помощ общински болници детска болница

Кирил Ананиев: Няма единно становище за модел на реформа в здравеопазването, който спокойно да внеса в МС и НС

Няма единно становище за модел на реформа в здравеопазването, който със спокойствие да внеса в Министерски съвет и Народното събрание.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в комисията по здравеопазване в Народното събрание

„Това, което в момента не ни дава възможност да ускорим процеса е значителният брой наредби, които трябва да приемем до края на месец март. Те са 60 на брой, свързани с измененията в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК. Така или иначе обаче след като ги разработим тези наредби до края на март, ускорено ще продължим да работим по модела“, допълни министърът.

Здравният министър посочи още, че е приключила работата на работните групи, които обсъждаха възможностите за промяна на здравно-осигурителния модел, но все още няма окончателен резултат. „Учудва ме, че представители на застрахователите, работодателите и др. като че ли желаят да вървим към модела за пълна демонополизация на НЗОК“, допълни министър Ананиев.

Разсъждава се върху идеята дали някои от лечебните заведения да бъдат определени като защитени болници, което ще даде възможност за друг механизъм за финансирането им.

Финансирането на общинските болници е по клинични пътеки и чрез методика на Министерството на здравеопазването за финансиране на дейности, припомни министър Ананиев. Общинските болници имат своето място в здравеопазването, макар че начинът на управление на отделните общински болници е много различен, допълни той. Мярка, която може да стабилизира болниците, е дейностите, финансирани чрез методиката, да бъдат преразгледани и по-добре остойностени. Това ще даде възможност директорите на болниците да осигурят по-високо заплащане в тези лечебни заведения, каза министър Ананиев.

Той добави, че една от основните клинични пътеки, по която работят общинските болници – в областта на неврологията, от днес е с нова цена, като от 300 лв. е повишена на 500 лева.

 

- реклама -