Кирил Ананиев лекарства болници

Кирил Ананиев: ИАЛ ще може да забранява износ на дефицитни лекарства – Видео

Създава се информационна система, която ще следи движението на лекарства.

Тя ще следи целия цикъл от производството или вноса на едро и ще сравнява данните с ресурса, който е изплатила НЗОК чрез реинбурсиране. Така ще се разбере къде има липса на съответния лекарствен продукти и дали се отклоняват лекарства т.нар. паралелен износ.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по повод предложеното от Министерски съвет изменение на Закона за лекарствата, предаде репортер на Flashnews.

Изпълнителната агенция по лекарствата ще може да забранява износ на медикаменти, за които има дефицит в страната, предвиждат още промените в закона.

Забрана ще се налага, ако търговец не е успял да достави лекарство на пет аптеки, обясни здравният министър Кирил Ананиев. При подадено искане за паралелен износ до ИАЛ пък агенцията ще има пет дни да го забрани или износът ще е разрешен.

Ефектът върху паралелната търговия ще е за милиони левове, каза министърът.

 

По повод кризата в Ловешката болница той заяви, че е помолил да бъде вдигнат запора на част от сметките на лечебното заведение, така че да се изплатят заплатите за септември и да се купят неотложни консумативи. В рамките на 3 месеца пък ще се проведе оздравителна програма, за която вече се водят преговори с кредиторите.

„Същото е и във Враца. Договаряме се с кредиторите и в рамките на срока, правим преструктуриране на болницата. Това важи за всички болници с държавно участие. Планът за болницата във Враца също вече е готов“, заяви Ананиев.

- реклама -