Кирил Ананиев

Кирил Ананиев: Фискалният резерв е в размер на 8,5 милиарда лева, не се налага актуализация на бюджета

Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева.

Това обяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в Народното събрание.

8 млрд. бева са по сметка на БНБ, а останалите 500 милиона са по сметките на търговските банки, обяви още Ананиев по повод спекулациите, че хазната на държавата е изпразнена.

Финансовият министър в оставка уточни още, че предстои да се отчетат постъпванията от данъците. Той допълни още, че от създаването на Сребърния фонд нито веднъж не са си позволили да пипат сметката и парите вътре се съхраняват.

От началото на пандемията до 31 март 2021 г. сме извършили разходи, свързани с мерките за борба с COVID-19 в размер 5,1 млрд. лева, заяви финансовият министър в оставка.

По време на изслушването си в парламента Ананиев подчерта, че от тази супа 1,8 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 2,2 млрд. лева за бизнеса, а 1,1 млрд. лева за онези органи на държавно управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея.

От началото на годината са изразходвани допълнителни 314 млн. лева за по 50 лева добавка към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година.

Ананиев отчете, че Министерски съвет извън бюджета е похарчило малко над 200 милиона лева за изграждане на нови улици, водопровод, саниране и нови училища. Имаше населени места без вода, без пътища. Отидете при тези хора и ги попитайте дали са имали нужда от тези неща.

Финансовият министър отчете, че законопроектите, които се внасят в момента имат много милиардни разходи, без реален разчет от къде ще дойдат парите. Общата им стойност е 13 млрд. лв., което означава дефицит от 10% или вероятно теглене на нов дълг, който пък ще трябва да се изплаща после.

При това изпълнение на бюджета и състояние на фискалния резерв, ще завършим в рамките на одобрения от Народното събрание бюджет.

Ако противоепидемичната обстановка се влоши, безспорно всички държави, не само ние, а и в ЕС, ще предприемат действия за актуализация на бюджетите си. Така, че не само ние, но и всички страни-членски на ЕС, са предвидили ресурсите си до средата на годината.

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619,4 млн. лева, фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева, отчете още Ананиев.

Националният план за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза. По документа се работи усилено, за да може да бъде спазен срокът за окончателното му изготвяне – 30 юни 2021 г., обяви още финансовият министър в оставка по време на изслушването си.

Той подчерта, че индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г., а процесът вече е навлязъл в заключителната си фаза.

Актуализация на бюджета не се налага.

Може да се наложи само при влошаване на противоепидемичната обстановка и всички социално-икономически мерки, които трябва да продължат, заяви Ананиев.

Според него актуализация трябва да се направи от бъдещето правителство. Не трябва предварително да определяме неговите политики и приоритети до края на годината, посочи той.

Няма една стотинка похарчена повече от това, което е одобрено от Народното събрание за 2021 година. В това сте участвали и вие, обърна се Ананиев към Корнелия Нинова от БСП, която по-рано му зададе въпрос от парламентарната трибуна.

Министърът в оставка беше категоричен, че размерът на фискалния резерв не създава притеснения.

 

- реклама -