Кирил Ананиев, Комисия, нови лекарства, пациенти катастрофа АМ "Хемус"

Кирил Ананиев: Да направим методика и тогава да говорим за размера на заплатите на медиците

Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с протеста на медицинските сестри.

„Затова предлагам да направим тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще говорим за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите, които сме си поставили“, допълни Ананиев.

По отношение на закона за съсловните организации, Кирил Ананиев заяви, че това е въпрос на парламента.

„Още от самото начало казах, че уважавам претенциите на медицинските сестри, дълбоко уважавам труда, който те полагат, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа“, каза Кирил Ананиев. Той посочи, че онзи ден е събрал директорите на държавните болници и специално е поставил въпроса за натиска върху медиците. „Беше ми казано категорично, че не е оказвано от тях натиск. Не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират“, обясни министър Ананиев.

Той припомни, че на 1 март е провел среща с медиците.

„Доста конструктивен разговор проведохме. Установи се диференциация на заплащането на труда на специалистите по здравни грижи“, посочи Ананиев.
По думите му това не изглежда справедливо поради това, че няма принципни правила за формиране на работната заплата. „Това, което предложих и беше прието, да разработим методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички заведения за болнична помощ“, уточни министърът.

„Първоначалната идея беше да се разработят тези правила и механизми за формиране на работната заплата в държавните болници, в болниците в смесено участие, и общинските.

Вчера медицинските сестри поставиха въпроса, всичките професионалисти по здравни грижи дали не трябва тези правила да се поставят и в частните болници“, допълни Ананиев.

Той посочи, че е поел ангажимента да се срещне с Асоциацията на частните болници. „Мисля, че можем да достигнем до консенсус, тъй като и те имат интерес да има правила и ред при формиране на работните заплати“, допълни той. Според него изваждането на едни пари сега означава да запазят всичките недостатъци на формирането на работна заплата, които съществуват в момента.

- реклама -