НЗОК

Кирил Ананиев: Бъдещата детска болница отваря врати до 2 години

Бъдещата детска болница ще има специален статут. За това са единодушни от Министерството на здравеопазването и медицинският персонал на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. Министър Ананиев разговаря с медици от лечебното заведение.

Изграждането на бъдещата комплексна детска болница трябва да приключи до 2 години.

„Тя няма да е търговско дружество, а ще е лечебно заведение по параграф 5 от Закона за лечебните заведения. Основното ядро в нея ще бъде настоящата Педиатрия.“, заяви министър Ананиев. По думите му, в момента евентуална промяна на статута на Педиатрията ще отнеме много време.

Най-късно през месец септември ще започне и същинското строителство.

Кирил Ананиев представи работния план на строителството на бъдещата детска болница, който вече е в ход. Представителите на медицинския персонал запознаха министъра с належащите проблеми пред болницата, свързани основно с липсата на персонал и ниските възнаграждения. Бил е поет ангажимент да се предложи на Надзорния съвет на НЗОК обсъждане на проблемите със заплащане на дейностите по педиатричните клинични пътеки.

До 15 май ще бъде готова и методиката, която разработва екипът на здравното министерство съвместно със съсловни организации и асоциации. Тя ще даде визията за нивата на възнагражденията за персонал в лечебните заведения.

- реклама -