Васил Кириенка

Кириенка слезе от велосипеда заради сърдечен проблем

Васил Кириенка от Тийм Инеос се оттегли от професионалното колоездене на 38-годишна възраст. Той слезе от седлото след медицинска препоръка заради сърдечен проблем.

Върхът в кариерата на колоездача от Беларуст е Световната титла от 2015-а в часовника. Той има и етапна победа във Вуелта-та и още три на Джиро д‘Италия. Кириенка пропусна старта на миналия сезон поради сърдечна аномалия, но се завърна в Тур дьо Норманди. После кара в общо 56 състезателни дни. Още в началото на този сезон обаче той се отказа. Зад гърба му остават 20 участия в трите големи обиколки, като в пет от тях отборът му спечели.

„Това е тъжен ден за мен, но е вярното решение на база съветите, които получих от медицинския екип. Имах прекрасна кариера и се наслаждавах на всяка минута с тима. Това бе невероятно приключение и съм благодарен за цялата подкрепа“, заяви той.

„Разочароващо е за Кири и за нас като тим. Той е един от най-великите колоездачи на своето поколение. Васил имаше невероятната способност да бъде изключително изправен, докато генерира страхотна сила, час след час. Единственото нещо, което се променяше по време на неимоверните му усилия, бяха гримасите му в състезанията – той даде всичко от себе си за тима“, каза шефът на Инеос Дейв Брайлсфорд.

„Имахме късмета и удоволствието той да бъде част от нас през последните седем години. Горди сме, че го подкрепихме в някои забележителни негови победи. Инеос ще продължи да му помага и занапред“, добави Брайсфорд.

- реклама -