Келвин Киптум маратон Лондон
Снимка: twitter.com/LondonMarathon/

Киптум взе маратона в Лондон с второ време в историята

Кениецът Келвин Киптум спечели титлата в маратона на Лондон с нов рекорд на трасето и второ най-добро време в историята. Той измина дистанцията от 42.195 км за 2:01.25 часа.

Втори на почти три минути остана друг кениец – Джефри Камворор, с 2:04.23. Трети е Тамират Тола (Етиопия) с 2:04.59 часа.

23-годишният Киптум, който спечели във Валенсия също с рекорд при дебюта си в маратонската дисциплина миналата година, направи своя пробив на 19-а миля, откъсвайки се със солидна преднина. Киптум се измори към края и изпусна световния рекорд на Елиуд Кипчоге с 16 секунди. Рекордът на трасето в Лондон също беше на Кипчоге – 2:02.37 часа.

„Много съм доволен от резултата. Не знам какво да кажа в момента, просто съм благодарен. Трасето беше много добре, имаше малко дъжд по средата, но всичко беше наред. Обичам да участвам в маратони, това е добра подготовка за мен. Много съм щастлив“, каза победителят.

Сър Мо Фара се класира на девето място в последния си маратон с 2:10:28 часа.

При жените Сифан Хасан от Нидерландия спечели в дебюта си, въпреки че имаше контузия. Тя победи олимпийската шампионка Перес Джепчирчир и защитаващата титлата си Йеламзерф Йехуалав.

„Никога не съм мислила, че ще завърша маратон и ето, че го печеля. Имах проблем с бедрото, което ме накара да спра. Но след това започнах да се чувствам малко по-добре“, каза тя. 30-годишната нидерландка изостана час след началото, спря и се разтегна, преди да продуължи. Тя отново настигна лидерската група малко над шест километра преди финала.

Хасан, която е двукратна олимпийска шампионка на 5000 и на 100 метра, финишира за 2:18:33 часа. Тя спринтира в последните 500 метра, като изпревари втората и трета метри преди финала. Втора завърши Алему Мегерету от Етиопия (2:18.37), трета – кенийка Джепчирчир (2:18.38).

- реклама -