Елиуд Кипчоге, Берлин
Снимка: twitter.com/EliudKipchoge

Кипчоге счупи рекорда си в маратона

Елиуд Кипчоге счупи собствения си световен рекорд в маратона. Олимпийският шампион подобри времето си с 30 секунди с невероятно представяне в Берлин. Новият рекорд е 2:01:09. Предишният беше поставен преди четири години.

Доминацията на 37-годишният кениец беше толкова голяма, че той победи втория Марк Корир с 5 минути. 

Кипчоге, облечен с потник „Нищо не е невъзможно“, мина през първите 10 км за 28:23. На половината дистанция той мина за 59:51. Това също е най-добро време в историята за половината дистанция в маратона.

„Няма граници – след 38 км знаех, че ще подобря рекорда. Условията бяха супер, организацията – и тя. Не знам дали ще опитам да мина под две минути догодина. Ще планирам няккой друг ден. Сега ше празнувам рекорда и ще опитам да осъзная какво се случи“, каза Кипчоге.

Той записа 15-а победа в 17 маратона. Освен това е един от тримата атлети, защитили олимпийска титла. Другите са босоногият етиопец Абебе Бикила (1960 и 1964) и източногерманецът Валдемар Чиерпински (1976 и 1980).

При жените маратона в Берлин спечели етиопката Тигист Асефа. Нейното време беше 2:15:37. Това е третото най-бързо време в историята. По-добри времена от нея имат само Бриджид Косгей и Пола Радклиф. Асефа участва едва за втори път в маратон, като предишното ѝ време беше 2:34.

- реклама -