Елиуд Кипчоге

Кипчоге: Маратон под 2 часа е като да стъпиш на Луната

Световният рекордьор Елиуд Кипчоге смята, че бягането на маратон под 2 часа е постижение, което може да се сравни с достигането до Луната или изкачването на Еверест. 34-годишният кениец ще опита да падне под 120-минутната граница през октомври. Това ще се случи на на специално изградено трасе във Виена. През 2017-а на подобно трасе на „Монца“ в Италия той направи 2:00:25 часа.

Сега той има подкрепата на най-богатия британец – милиардерът сър Джим Ратклиф, който е собственик на химическата компания „Инеос“. Кипчоге ще разчита и на братята Ингебригстен, които ще бъдат пейсмейкъри. Те ще имат ключова роля в опита да се постави историческото постижение. Дори и това да се случи обаче, то няма да бъде признато за световен рекорд. Причината ще бъдат точно пейсмейкърите. На „Монца“ бе същото. Освен това той не намаляваше скоростта си, за да пие, тъй като бе обслужван от специален скутер.

Кипчоге: Нямам никакви съмнения

„Нямам никакви съмнения в себе си“, заяви 34-годишният кениец от тренировъчния си лагер в Каптагат. „Това е постижение за историята, което ще остане завинаги в аналите на човечеството. Ще направя история и ще оставя наследство. Аз вече съм рекордьор в маратона, а това, което ще направя остава за човешкото семейство“, каза още кениецът, чието най-добро постижение е 2:01:39 ч. от маратона в Берлин през 2018 г.

- реклама -