Кипър затяга мерките за празниците

В Кипър ще посрещнат Коледа и Нова година със затягане на антиковид ограниченията и засилване на тестването, включително на ваксинираните, но без локдаун.

Допълнителните мерки, които правителството ще обсъжда на заседанието си днес, са предизвикани от увеличаващия се брой случаи на новозаразени и хоспитализирани с коронавирус, предаде БНР.

Седмични бързи тестове и за ваксинираните с двете дози, както и задължително тестване за влизане в определени зони и социални събития на всички, ваксинирани или не, са сред новите мерки, целящи да ограничат предаването на коронавируса в Кипър.

Предложенията, решение по които ще вземе кабинетът днес, са направени от министъра на здравеопазването и Научния консултативен комитет.

Силно послание към гражданите за спазване на здравните мерки отправи президентът Никос Анастасиадис в понеделник.

Той заяви, че може да е необходимо по-нататъшното им затягане пред коледните празници, но без да се стига до локдаун.

Предвижда се и ежеседмичен бърз тест на всички работещи, включително ваксинираните, като освободени са само получилите третата доза.

Срокът за прилагане на бустерната ваксина ще бъде намален на 5 месеца от сегашните 5 и половина месеца.

Обсъжда се и коронавирусният „безопасен пропуск“ (т. нар. SafePass) за преболедувалите вече да е валиден 3, а не 6 месеца.

В понеделник в Кипър отново беше регистриран ръст на новозаразените с 835 случая, което е 0,78% от направените над 106 000 теста.

- реклама -