сн. БГНЕС

Кипър с втори локдаун заради увеличаване на случаите на COVID

Кипър ще въведе нов локдаун от 10 януари, за да противодейства на нарастването на новите случаи на Ковид-19, съобщи днес здравният министър Константинос Йоану.

Това е втори локдаун в страната от началото на пандемията.

Търговски обекти, като фризьорски и козметични салони и големите магазини, ще бъдат затворени до 31 януари, посочи министърът на пресконференция днес.

Хората ще имат право да напускат домовете си само два пъти на ден по определени причини, като покупка на хранителни продукти или лекарства, както и за разходка или спортуване, а настоящият полицейски час, забраняващ движението между 21.00 и 05.00 часа, остава в сила.

Дистанционното обучение ще бъде върнато в училищата, които в момента са затворени заради коледните и новогодишни празници. Детските градини ще останат отворени, уточни Йоану, цитиран от БТА.

Кипър е регистрирал 26 208 случая на COVID-19 от първия случай, потвърден в началото на март 2020 г., и 140 смъртни случая. Миналия месец имаше рязко увеличение на новите случаи, като броят на новозаразените превишаваше 300 души на ден.

Новият по-силно заразен вариант на вируса беше регистриран при няколко пътници, пристигнали от Великобритания в периода 6-20 декември, съобщи здравното министерство на 3 януари.

Кипър, като мнозинството от членките на Европейския съюз, стартира кампания за ваксинация на населението на 27 декември, като започна с възрастните хора.

Властите също така са поискали допълнителни количества ваксини от съседката и близък съюзник Израел, заяви президентът Никос Анастасиадис в интервю за в. „Политис“, което ще бъде публикувано в две части в неделя.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил, че искането ще бъде разгледано при консултация с експерти, посочи Анастасиадис, цитиран от „Политис“.

Израел има най-висока степен на ваксинация срещу COVID-19 в цял свят, отбелязва Ройтерс.

- реклама -