Кипър иска помощ от България за справяне с пожарите

Кипър иска помощ от България заради пожарите. Страната ни е готова да изпрати пожарникари. Към момента, по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС има постъпило официално искане за предоставяне само на летателна техника.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, е проведен разговор с представители на Кипърската гражданска отбрана и е предложена помощта, която страната ни може да окаже.

cypros fire

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е информирана за тежката пожарна обстановка в северозападната част на Кипър. Данните за ситуацията се получават и обобщават непрекъснато в оперативния дежурен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщават от МВР.

Според обобщените данни на Гражданска защита до този момент пожарната обстановка в България е динамична и сравнително спокойна. Българските пожарникари реагират на над 140 сигнала за произшествия на денонощие. От началото на година са потушени близо 10 хиляди пожара, при които са загинали 65 души, а други 131 са пострадали. Непосредствено при инциденти от пожарните екипи са спасени 340 души.

- реклама -