Киноакадемията уволни двамата служители, отговорни за тазгодишния гаф на „Оскар“-ите

Двамата служители, отговорни за конфузната ситуация на тазгодишните „Оскари” повече няма да бъдат част от церемонията, съобщи за АФП говорител на Американската киноакадемия.

Наказаните отговорни лица са  Марта Руис и Брайън Кулинан

zx450y250_2926539Марта Руис и Брайън Кулинан са двамата членове на „ПрайсУотерхаусКуперс“- одиторско-консултантската компания, отговорна за събирането и опазването на гласовете и резултатите на „Оскар”-ите. Задълженията им включват и подаването на пликовете с победителите на водещите по време на блестящата церемония.

Тази година обаче, Кулинан подаде на Уорън Бийти и Фей Дънауей плика за „Най-добра актриса” вместо за „Най-добър филм” и предизвика най-срамния момент в историята на „Оскар”-ите. Особено предвид факта, че грешката беше установена едва по средата на благодарствените изказвания от екипа на „Ла Ла Ленд“ и те трябваше да предадат наградата на колегите си от „Лунна светлина“. Объркването се е получило, тъй като Кулинан е бил твърде зает да „туитва” по време на церемонията и не е премахнал копието на плика за „Най-добра актриса” от мястото му. По регламент, когато единият подаде плик, другият веднага да отдели или унищожи същия плик в другия край на сцената.

Към момента не става ясно дали само Кулинан и Руис ще бъдат премахнати от екипа на „Оскар”-ите, или Академията ще се откаже въобще от услугите на компанията „ПрайсУотерхаусКуперс“.

Междувременно представители на престижните награди поднесоха официалните си извинения и по още един повод – включването на все още живата продуцентка Джан Чапман във видеото, с което се отдава почит на починалите кино дейци и известни личности през изминалата година. Снимката на Чапман бе използвана заедно с името и професията на нейната покойна приятелка Джанет Патерсън, четирикратно номинирана за „Оскар“ за дизайн на костюми, която почина през октомври 2016 г.

Грешката е поправена вече и във видеото, което е качено на официалния сайт на кинонаградите.

- реклама -