Йошуа Кимих, Байерн
Снимка: twitter.com/fcbayern

Случаят „Кимих“ – защо националът отказва да се ваксинира и как Германия опитва да го убеди

Тема номер едно в Германия четвърти пореден ден е Йошуа Кимих. И фактът, че той не е ваксиниран. Темата е толкова важна, че измести дори преговорите за ново правителство. Има и защо – Кимих е символ. А един символ не може да си позволи да бъде лице на привилегия. Защото по системата за оценка на риска за масови мероприятия на трибуните има само ваксинирани зрители или такива, които са доказно преболедували. Но пък явно тя не важи за футболистите.

Всичко започна в петък. Тогава “Билд” публикува информация, че петима футболисти на Байерн все още не са се ваксинирали. В статията беше споменато само едно име – това на национала Йошуа Кимих. Факт, той е най-голямата звезда от неваксинираните. И което е по-важно – той е футболист за пример. Без скандали, без агент (сам преподписа договора си с шампиона на Германия) и нека не забравяме – изключително силен на терена. “Кимих просто не губи топката. Мисля, че последният път, когато го видях да я губи, е когато я даде на детето си в двора на къщата им”, коментира наскоро по повод неговите качества треньорът на Атлетико Мадрид Диего Симеоне. 

Обяснението на Кимих

След успеха над Хофенхайм в събота Кимих обясни пред “Скай ”защо не иска да се ваксинира. Футболистът даде седемминутно интервю, в което нямаше нито един въпрос за футбол. “Искам да изчакам резултатите от дълги изследвания. Вкъщи има хора, които поради техни си причини, са с резерви. Това също трябва да бъде уважавано”, обясни играчът. “Разбира се, аз съм наясно с отговорността, която нося. Спазвам хигиенните мерки, а ме тестват на всеки 2-3 дни”, добави той. Това, обаче което той пропуска е, че ако е ваксиниран, може още на петия ден да си направи нов тест и ако вирусът го няма, да започне да тренира. Тъй като е неваксиниран обаче, при наличие на положителен тест, веднага се праща под карантина за 14 дни. Което можеше да се случи още минаната седмица, тъй като ваксинираният треньор на Байерн Юлиан Нагелсман даде положителна проба. “Никога няма да накарам някого да се ваксинира насила. Просто подкрепям както мога по всеки друг начин ваксинациите. А и всеки може да попита в болниците за разликите между ваксиниран и неваксиниран пациент”, коментира Нагелсман.  

Байерн предлага специални курсове и срещи с лекари. На тях се обсъждат всевъзможни неща, свързани с коронавируса. Кимих ги отказва. Националният отбор прави същото. Та докторът на националния тим Тим Майер е човекът зад хигиенната концепция на Бундеслигата. А има и още – преди няколко дни, в почивния си ден, Кимих посети болни деца в клиниката “Гросхардерн” в Мюнхен. 

Аргументите на Кимих и конфликтът с неговите действия

Аргументите на Кимих влизат в конфликт с неговите действия – заедно с Леон Горецка той започна програмата “WeKick Corona”, която помага в борбата с коронавируса. “Двете не си противоречат. “WeKick Corona” помага на благотворителни организации, които подкрепят хора в нужда. Дарихме и на УНИЦЕФ, за да бъдат купени ваксини. При нас има много ваксини, но по света не е така. И трябва да уточня, че не отричам вируса или че съм против ваксините”, добави той. Въпросното дарение към УНИЦЕФ е на стойност 500 000 евро и ще помогне за ваксиниране на над 130 000 души от бедни държави по целия свят. “Коронавирусът може да бъде контролиран само ако бъдат осигурени ваксини за целия свят”, обяви с дарението “WeKick Corona”.

“Разбирам, че съм модел и че ще има недоволни от това, че не съм ваксиниран. Но както казах, аз спазвам всички мерки и ми се правят тестове на всеки 2-3 дни. Докато има ваксинирани хора, които разпространяват вируса. Разбира се, аз съм късметлия, защото Байерн все още плаща тестовете. Но дори и да не го правеше, щях да ги плащам аз”, каза още той. “В обществото на теб гледат различно, ако не си ваксиниран. И често няма въпроси – защо го правиш, какви са проблемите ти, какво те тормози… Често направо те остракират”, завърши той.

Специалистите срещу доводите на Кимих

“Билд” може и да е таблоид, но понякога в материалите му има по-дълбока идея. В следващите дни специалисти от цяла Германия се включиха по всевъзможни медии да обясняват защо и къде бърка Кимих. Но го направиха много внимателно – така че всеки, който е заинтригуван, да може да разбере. Без никакви популистки залитания, без Кимих да бъде разпъван на кръст. Тоест, операция проведена като по учебник. 

“Това, което много хора разбират под дълготрайни последствия – че една година след ваксинацията може да има страничен ефект – няма как да се случи. Не се е случвало и няма и да се случи с ваксините за КОВИД-19. Това е объркване, което заблуждава много хора. Дълготрайните ефекти от ваксинацията са ефектите, които се появяват до 2-3 седмици. Но са толкова рядки, че понякога ще отнеме години, за да се свържат с ваксинацията”, обясни Карстен Ватц. 49-годишният Ватцл е генерален секретар на Германското общество по имунология. 

“Седем милиарда дози ваксини срещу КОВИД-19 вече са сложени на всякакви хора. Ваксината се използва от година и няма някакви страшни случаи. Но няма как да има десетгодишни изследвания на нещо, което се прилага от една година. И това важи за всяко ново лекарство”, каза Томас Мертенс. Мертенс е президент на постоянни комитет по ваксинации в института “Роберт Кох”. Този институт предоставя официални препоръки за схемите на ваксинация в Германия.

След тежката артилерия се включи и леката. “Шансът да има неочаквани дълготрайни последствия е почти нулев. Рискът от проблем при ваксинация е в пъти по-нисък от риска при коронавирусна инфекция. Затова са и препоръките за ваксинация”, обясни кардиологът Йонас Цахер от Спортния университет в Кьолн. 

“Да, няма многогодишни изследвания на ваксините за коронавирус. Няма и как да има такива, защото ваксините са на една година. Но колкото по-дълго време минава от първите ваксинации, толкова по-малко вероятно е да се установи някакъв нежелан страничен ефект”, категоричен беше вирусологът от университета в Хамбург проф. Йонас Шмид-Чаназит.

СПД – партията, която спечели последните избори, също се включи в дебата. “Не е добре, че той не е ваксиниран. Не е добре и че е казал, че изчаква. Ваксинация на Кимих ще бъде много ценна, защото той е модел за младите хора. А в момента епидемията най-много засяга именно тях”, обясни здравният експерт на СПД Карл Лаутербах по телевизията. А по-късно в Туитър отправи послание към Кимих лично да му обясни данни и статистики.  

Байерн и правителството

Байерн като клуб е дипломатичен. “Подкрепяме ваксинацията и я промотираме. Но не е задължителна, което значи, че е избор на всеки човек”, е клубната позиция. Легендата на Байерн Карл-Хайнц Румениге е малко по-твърд. “Убеден съм, че скоро ще обяви, че ще се ваксинира. И това ще е добре не само, защото е модел за подражание, а като чист факт – по-добре е да е ваксиниран”, каза Румениге. 

“Аз поддържам ваксините и се надявам, че играчите, които все още не са се ваксинирали, ще променят мнението си и ще го направят. Всички искаме да сложим край на тази корона фаза. И доколкото съм запознат – най-добрият начин е ваксинацията. Трябва да уважаваме мнението на другите, но линията е тънка. Това е морална дискусия. Но чисто човешки – решението на Кимих е разбираемо”, каза Томас Мюлер. 

“Байерн препоръчва ваксинирането, аз – също. Ваксинацията може да ни помогне да водим отново нормален живот. Но тя не е задължителна – всеки решава сам”, обясни спортният директор Хасан Салихамиджич. 

Последната глава беше отворена от правителството. “Кимих е модел и като футболист на Байерн и националния отбор, и като личност. Надявам се Кимих да прочете всичката налична информация и тя да го убеди”, каза говорителят на федералното правителството Щефан Зийберт. 

 

Според “Билд” Кимих не е антиваксър. “Много е възможно все пак да се ваксинирам”, заяви той пред “Скай”. Вестникът твърди, че той чака така наречената “мъртва ваксина”. Няколко компании вече разработват такива. Разрешението от ЕС за ваксина с мъртви патогени обаче ще излезе най-рано през пролетта на 2022 г.

- реклама -