Ким Чен-ун Си Дзинпин среща Китай Северна Корея

Потвърдено! Ким Чен-ун е на гости на Си Дзинпин в Пекин – Видео

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се намира в Китай.

Това беше потвърдено от китайската информационна агенция Синхуа. В последните дни се появиха догадки, че севернокорейският лидер се намира в Пекин, но потвърждение идва едва днес. Посещението на Ким е неофициално и е станало по молба на Си Дзинпин.

В разговори между двамата е станало ясно, че Ким Чен-ун е готов да се срещне с президента на Съединените щати Доналд Тръмп. Пекин е един от основните посредници между Пхенян и Вашингтон за нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров.

„Нашата постоянна позиция е да сме ангажирани с постигането на безядрен Корейски полуостров съобразно с волята на покойния президент Ким Ир-сен и покойния генерален секретар Ким Чен-ир“, двамата предшественици на Ким Чен-ун, съответно негови дядо и баща.

Китайската държавна телевизия излъчи кадри от Ким и Си, които си стискат ръцете пред знамената на двете страни.

Китайските медии досега не потвърждаваха визитата, очевидно изчаквайки Ким да се върне в страната си, отбелязва АФП.

„Нямаше никакво съмнение, че първата ми визита в чужбина трябваше да е в китайската столица. Това е мой тържествен дълг. Водих плодотворни разговори с президента Си Цзинпин за развитието на отношенията между двете ни партии и двете ни страни, вътрешното положение в двете ни страни, поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и други въпроси“, заяви Ким на банкет в негова чест в Дома на народите в Пекин, на който присъстваха и съпругите на лидера на КНДР И Сол-джу и на китайския президент Пън Лиюан.

Това бе първото известно посещение в чужбина на Ким Чен-ун, откакто той стана лидер на КНДР през 2011 г. и първата му среща със Си Цзинпин. Според анализатори посещението му е било подготовка за планираните срещи на върха с Южна Корея през април и със САЩ през май, отбелязва ДПА.

Северна Корея има готовност за диалог със САЩ и да участва в среща на върха на двете страни, заяви Ким.

Премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров може да се постигне, „ако Южна Корея и САЩ отговорят на нашите усилия с добра воля и създадат атмосфера на мир и стабилност, като същевременно предприемат мерки за постигането на мир“, каза лидерът на КНДР.

Китай оценява „значителните усилия“, които прави Северна Корея, заяви Си Цзинпин.
Напрежението на Корейския полуостров „бързо се изостря“, каза Ким, който е преценил, че „трябва да информира лично Си за ситуацията в дух на другарство и морална отговорност“.

По време на визитата си Ким Чен-ун е поканил Си Цзинпин да посети Северна Корея, а китайският президент е приел поканата, съобщи агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс.

- реклама -